VELIKI KOLEGIJUM U KREMLJU Putin: Oko naše granice lete strateški bombarderi, ovo je crvena linija!
EPA


Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom proširenog kolegijuma Ministarstva spoljnih poslova Rusije formulisao zadatke spoljne politike, ali je takođe izneo svoje mišljenje o najvažnijim međunarodnim problemima današnjice.

Putin je poručio da Rusiji nisu potrebni sukobi na zapadnim granicama.

Provokacije Zapada

Pre svega, kao glavni izazov ruske spoljne politike, Putin je istakao poteze Zapada po pitanju isporuke smrtonosnog oružja Kijevu, provokativne vojne manevre u Crnom moru, ali i u drugim regionima u blizini ruskih granica Rusije.

- Na 20 kilometara od naše državne granice lete strateški bombarderi, a oni su, kao što je poznato, opremljeni veoma ozbiljnim oružjem - naglasio je ruski lider, istakavši da to prelazi određene granice.

Moskva stalno govori o „crvenim linijama“, ali partneri Rusije se veoma površno odnose prema svim upozorenjima, primetio je predsednik. Međutim, prema njegovim rečima, upozorenja u poslednje vreme ipak imaju određenog efekta, jer se kod partnera javila izvesna tenzija.

Kako je dodao, neophodno je da se to stanje što duže održi kako im ne bi palo na pamet da na zapadnim granicama Rusije izazovu nepotreban sukob, a takođe treba insistirati na ozbiljnim dugoročnim garancijama osiguravanja bezbednosti Rusije. Istovremeno, treba zapamtiti da partneri lako odustaju od dogovora, upozorio je Putin.

Regionalnih sukoba sve više

Putin je konstatovao da je sve više regionalnih sukoba, te da na njih treba brzo reagovati.

Najkritičnije pitanje za Rusiju je kriza u Ukrajini koja je, prema oceni ruskog lidera, daleko od rešenja. Ukrajina demonstrativno ne ispunjava Minske sporazume i dogovore u „normandijskom formatu“, dok Francuska i Nemačka „podstiču politiku rukovodstva u Kijevu u pravcu njihove demontaže“ što dovodi pregovore i rešenje konflikta u ćorsokak, istakao je predsednik.

Govoreći o migrantskoj krizi na belorusko-poljskoj granici, ruski lider je konstatovao da zapadne zemlje koriste tu situaciju kao novi razlog za napetost u regionu bliskom Rusiji, za pritisak na Minsk, zaboravljajući na humanitarne obaveze. Putin je ogorčen jer poljski vojnici, ne razmišljajući o deci, bacaju na migrante suzavac i granate.

Rusija će nastaviti politiku produbljivanja integracije sa Belorusijom, poručio je ruski lider.

Takođe je ukazao na rastuću ulogu diplomatije u rešavanju sporih pitanja između Azerbejdžana i Jermenije, te je pozvao na usvajanje dodatnih mera u cilju osiguravanja bezbednosti Rusije na južnim granicama u vezi sa događajima u Avganistanu.

Istovremeno je poručio da će Moskva uvek biti nepristrasan posrednik u rešavanju problema na Bliskom istoku.

Putin je konstatovao da se težište globalne politike i ekonomije premestilo iz evroatlantskog u azijsko-pacifički region i podsetio je na ideju Velikog evroazijskog partnerstva.

Govoreći o Evropskoj uniji, ruski lider je primetio da Brisel nastavlja da odguruje Moskvu sankcijama, neprijateljskim postupcima i neosnovanim optužbama. Međutim, linije razdvajanja na kontinentu ne vode ka dobru, upozorio je Putin.

Klimatski problemi

Putin je konstatovao da problemi klimatskih promena postaju sve intenzivniji. Rusija je jedan od lidera u globalnoj dekarbonizaciji.

Cilj je da se postigne neutralnost ugljenika najkasnije do 2060. godine, što ne znači da se to neće dogoditi ranije, istakao je predsednik. Pozvao je diplomate da se aktivnije suprotstavljaju pokušajima EU i SAD da prisvoje pravo da diktiraju klimatsku agendu i da je formiraju standarde u skladu sa svojim potrebama.

- Rusija je na vodećim pozicijama u sferi zelene transformacije, digitalizacije svih grana i sfera života - objavio je Putin.

Pandemija nije pobeđena

Pandemija još nije pobeđena, mogući su rizici novih talasa i niko neće moći da se izoluje, poručio je Putin, istakavši da Rusija predlaže saradnju u borbi protiv bolesti na ravnopravnoj i poštenoj osnovi i bez toga se virus ne može pobediti.

Predsednik je podsetio da je predložio partnerima da u najkraćem roku razrade pitanje međusobnog priznavanja sertifikata o vakcinaciji i pozvao je da se pruži podrška Svetskoj zdravstvenoj organizaciji koja bi, prema rečima Putina, mogla da ubrza procenu kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti vakcina i lekova.

Zadaci diplomatske aktivnosti Rusije

Pravci diplomatskog rada u današnjim teškim okolnostima biće utvrđeni u novoj verziji Koncepta spoljne politike. Taj dokument će, zajedno sa usvojenom strategijom nacionalne bezbednosti, biti putokaz za Ministarstvo spoljnih poslova i druga ministarstva i resore, istakao je ruski predsednik.

- Najvažnija stvar je da naša spoljna politika i dalje treba da služi za osiguravanje maksimalno povoljnih, bezbednih uslova za razvoj Rusije, rešavanje veliki društvenih i ekonomskih zadataka, povećanje kvaliteta i standarda života ljudi - poručio je Putin.

Rusija je posvećena razvoju partnerskih međusobno korisnih odnosa sa svim zemljama i regionalnim udruženjima, a inicijativno će učestvovati u međunarodnim naporima u cilju suprotstavljanja zajedničkim izazovima i pretnjama. Takođe će nastaviti da štiti principe povelje Ujedinjenih nacija – suverenitet i jednakost, nemešanje u unutrašnja pitanja i pravično rešavanje sporova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading