KAO DA JE UKRAJINCE UČIO LIČNO TUĐMAN Proslava godišnjice nezavisnosti Ukrajine po mnogo čemu podseća na događaje pred raspad SFRJ
PrPrintscreen/Youtube/AmbitiousSLacker

Minule nedelje Ukrajina je nizom manifestacija, ne žaleći novac, proslavila 30 godišnjicu nezavisnosti.

Predsednik Vladimir Zelenski je u utorak, 24. avgusta, pred početak vojne parade pred brojnim gostima iz inostranstva i svojim građanima euforično govorio o tome kako je Ukrajina bila centar Evrope pre hiljadu godina.

Tvrdio je da je njen ustav star stotine godina, a grivna (moneta) stara više od hiljadu godina. Simbol Ukrajine, trozubac, po mišljenju Zelenskog, otisnut je na crkvene posude 1025. Zelenski je zaključio da je u Kijevu počinjalo pravoslavlje, tu je počeo staroslovenski jezik i tu se rodila ukrajinska državnost.

Takav govor je bio povod da se za vreme posete Austriji ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov našali i kaže da se lako može dogoditi da Zelenski prisvoji i pravo na proslavljanje Nove godine.

Priče kao u vreme raspada SFRJ

Slične priče o najstarijim nacijama i "tisućletnoj kulturi" naslušali smo se i u vreme raspada SFRJ, a Vladimira Zelenskog kao da je inspirisao pokojni "otac hrvatske nacije" Franjo Tuđman.

Intervjui koje su davali bivši ukrajinski predsednici iz postsovjetskog perioda podsetiće starije čitaoce na period raspada Jugoslavije. I na našim prostorima su se pričale priče i vodile rasprave o tome ko koga hrani i koja republika pljačka druge.

Kako su pred raspad SSSR-a ukrajinski nacionalisti i separatisti lagali svoj narod, ovih je dana ispričao Leonid Kučma, bivši predsednik Ukrajine i nekadašnji direktor sovjetskog giganta "Južmaš" u Dnjepropetrovsku, koji je proizvodio najmoćnije rakete na svetu "vojvoda". Oni koji su se zalagali za osamostaljivanje Ukrajine na čelu sa tadašnjim liderom Leonidom Kravčukom ponavljali su kako "Ukrajina hrani svu Rusiju".

Za sve se plaća pa i za nezavisnost

- Posle raspada SSSR-a postalo je jasno da je Ukrajina dobijala od Rusije gas i naftu po niskim cenama, a kasnije, kad smo morali da je plaćamo po svetskim cenama, to je izazvalo hiperinflaciju u zemlji. Za sve se mora platiti, pa i za nezavisnost - kazao je Kučma.

U sovjetsko vreme ukrajinska i ruska industrija su bile veoma dobro integrisane.

Ukrajinski lideri su u vreme proglašenja nezavisnosti obećavali svojim građanima jedan od najviših standarda u Evropi. Tvrdili su da će ukrajinska privreda biti među najrazvijenijim u Evropi, pa i šire. Kravčuk je obećao da će za pet godina pretvoriti svoju zemlju u drugu Francusku.

Ali, dogodilo se sasvim suprotno. Nekadašnji industrijski giganti kojima se ponosila ne samo Ukrajina već celi SSSR - propali su.

Najveća greška - prekid dobrosusedskih odnosa s Rusijom

Svrgnuti predsednik Ukrajine, a sada emigrant u Rusiji Viktor Januković izjavio je ovih dana da je najveća greška ukrajinskog rukovodstva u poslednjih trideset godina to što su odlučili da prekinu dobrosusedske odnose sa Rusijom.

- Uzrok političke krize u Ukrajini 2014. godine, kada se dogodio puč, jeste realizacija projekta "Ukrajina kao antirusija".

U autorskom tekstu on tvrdi da su ekonomske veze sa Rusijom slabile pod pritiskom nacionalista iz zapadnog dela Ukrajine koji su po svaku cenu hteli "vesternizaciju" kompletne politike. Janukovič kaže da su ukrajinski nacionalisti doveli do podele ukrajinskog društva i do rata u Donbasu. Što se tiče budućnosti, prognozira da će glavni košmar tek stići u Ukrajinu kada se jednog dana pomire SAD i Rusija.

Po jednoj anketi, čak 85,4 odsto Ukrajinaca misli da predsednik Vladimir Zelenski donosi rešenja potpuno ili delimično pod uticajem inostranstva, zapadnih država ili međunarodnih organizacije. Najnovije istraživanje ukrajinskog centra "Socijalnog monitoringa" pokazuje da 42 odsto ispitanika smatra da je  Zelenski potpuno zavisan, a 40,6 odsto da je delimično zavisan od njih.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading