PRITVOREN PUTINOV KUM Vlasti u Kijevu ućutkuju opoziciju proglašavajući je državnim neprijateljem
Tanjug/Ap

Lider ukrajinske opozicione partije Opoziciona platforma - za život, Viktor Medvedčuk, koji je u kumstvu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, osuđen je na kućni pritvor do 10. jula zbog sumnje da je radio protiv svoje države. Sud u Kijevu nije prihvatio zahtev tužioca da se Viktor Medvedčuk pošalje u zatvor kao izdajnik.

Advokati Medvedčuka su predlagali da se on pusti na slobodu uz kauciju. Osim što će biti u kućnom pritvoru, Medvedčuku su oduzeli pasoš i zabranili su mu da ima kontakte sa ljudima za koje se smatra da takođe rade protiv Ukrajine.

Viktora Medvedčuka optužuju zbog saradnje sa Rusijom koju sadašnje vlasti u Kijevu smatraju "zemljom agresorom". Optužnica navodi da je odao državnu tajnu Rusima o rezervama gasa na moru u blizini Krima. Zalihe gasa o kojima je navodno Rusima govorio Medvedčuk, procenjuju se u vrednosti milijardu i trista miliona dolara, kazala je Irina Venediktova, generalni tužilac Ukrajine.

Inače, Medvedčuk se zalagao da vlasti u Kijevu dozvole da se ruska vakcina "sputnjik V" proizvodi u Ukrajini.

Pored Viktora Medvedčuka, za izdaju domovine optužen je i opozicioni poslanik u parlamentu Taras Kozak, koji se trenutno nalazi u inostranstvu. Služba bezbednosti Ukrajine optužuje njih dvojicu da su planirali da šire rusku propagandu preko Ukrajinaca koji odlaze da uče ili rade u Rusiju. Po ukrajinskim zakonima njima preti do 15 godina zatvora.

Medvedčuk tvrdi da su sve optužbe farsa i da je cilj vlasti u Kijevu da mu "zatvore usta" ne bi li prestao da ih javno kritikuje. On i njegovi istomišljenici u opozicionoj partiji Opoziciona platforma - za život se zalažu da se građanima Donbasa daju određena prava i autonomija i tako reši na miran način spor.

Vlasti su Medvedčuku blokirale sve račune, a tužilaštvo je predlagalo da se on pusti iz zatvora pod kaucijom od 10 miliona dolara. Pošto sud nije prihvatio zahtev tužilaštva, Medvedčuk će morati u kućni pritvor gde je obavezan da nosi nanogvicu. Morao je i da preda pasoš.

Bivši ruski premijer Dmitrij Medvedev, koji je sada predsednik vladajuće partije Jedinstvena Rusija i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, ocenio je da su optužbe protiv Medvedčuka i Kozaka besmislene, a cilj je da se ne dozvoli opoziciji da kritikuje vlasti, pogotovu kada su u pitanju pozivi da se normalizuju odnosi između Kijeva i Moskve.

SKUP ISPRED SUDA

Medvedčuk, koji kaže da je predsednik Rusije Vladimir Putin kum njegovoj ćerki, smatra se najznačanijim ruskim političkim saveznikom u Kijevu. NJegovo saslušanje je trajalo osam sati, a za to vreme, ispred zgrade suda u Kijevu, grupa ukrajinskih nacionalista je palila baklje i skandirala da je Medvedčuk agent Kremlja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading