"KOPAJU ODBRAMBENE OBJEKTE KOD PRIDNJESTROVLJA" Lavrov o paklenom planu Kijeva
Foto: EPA/EPA/ MAXIM SHIPENKOV / POOL

Ukrajinsko rukovodstvo podržava destruktivne težnje Moldavije u odnosu na nepriznato Pridnjestrovlje, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za ruske medije.

Rusija je odgovorna za 250.000 ruskih građana koji žive tamo.

- Svoju krajnje negativnu i subverzivnu ulogu igra i ukrajinsko rukovodstvo koje je narušilo svoj status posrednika u formatu ‘5+2’ i otvoreno stalo na stranu Kišinjeva - izjavio je ministar inostranih poslova Rusije.

- Kijev na sve načine podržava njegove vojne i destruktivne težnje prema Pridnjestrovlju. Kopa odbrambene i fortifikacione objekte između Ukrajine i Pridnjestrovlja i na sve načine pokazuje spremnost da se meša u ovaj proces, uključujući i upotrebu sile - dodao je on, istakavši da je Rusija odgovorna za bezbednost 250.000 građana Rusije u Pridnjestrovlju.

- Naravno da smo mi odgovorni za njih. Pre svega, tamo je naš mirovni kontingent i grupa vojnika koja čuva ogromno skladište municije u Kolbasni - naglasio je on.

Lavrov je podsetio da je mandat jednom dogovoren sa svim stranama i da je u potpunosti zadržao svoju aktuelnost, čime će se ruska strana rukovoditi.

Nakon što je ukrajinska strana izjavila o planovima Moskve da svrgne moldavsku vlast, predsednik Moldavije Maja Sandu je u februaru okrivila Rusiju da priprema državi udar. Tog istog meseca je Ministartsvo odbrane Rusije okrivilo Kijev da planira oružanu provokaciju čiji je cilj invazija na Pridnjestrovlje.

U martu je republičko Ministarstvo državne bezbednosti saopštilo da je u nepriznatoj Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici sprečen pokušaj ubistva predsednika Vadima Krasnoseljskog, a osumnjičeni su privedeni.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading