PUTIN SPREMA SVILEN GAJTAN ZA HAG Šok potez Rusije - uzvraćaju udarac sudijama i tužiocu!
Foto: AP/AP Mikhail Klimentyev

Ruski istražni odbor saopštio je u ponedeljak da je otvorio krivični postupak protiv tužilaca i sudija Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu koji su u petak izdali nalog za hapšenje predsednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine.

Odbor, koji je odgovoran za istraživanje teških zločina, saopštio je da nema osnova da se ruski predsednik Putin smatra krivično odgovornim i da šefovi država uživaju apsolutni imunitet. Postupci tužioca MKS pokazuju znake krivičnog dela po ruskom zakonu, saopštio je Odbor, uz napomenu da se radi o svesnom optuživanju nevinog lica za zločin i "pripremanju napada na predstavnika strane države, koji uživa međunarodnu zaštitu, kako bi se zakomplikovali međunarodni odnosi".

Potez Rusije je simboličan gest prkosa kao odgovor na nalog za hapšenje Putina, koji je njega i komesara za prava deteta optužio za ratni zločin deportovanja dece iz Ukrajine u Rusiju. Kremlj je odluku MKS-a nazvao nečuvenom, ali pravno nezakonitom, pošto Rusija nije potpisnica ugovora kojim je osnovan MKS.

Podsetimo, odvojeno, sud je izdao naloge za Marijom Aleksejevnom Lvovom-Belovom, ruskim komesarom za prava deteta, po istim optužbama. 123 zemlje su države potpisnice Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda. Sa tog spiska 33 su afričke države, 19 su azijsko-pacifičke države, 18 je iz istočne Evrope, 28 je iz latinoameričkih i karipskih država, a 25 je iz zapadnoevropskih i drugih država.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading