BRUKA ZAPADA RADUJE PUTINA Veliki neuspeh udara na Rusiju
Foto: AP/Sputnjik/AP

SAD i njihovi saveznici uveli su ekonomske sankcije Rusiji nakon početka ukrajinske krize. Ove mere su naširoko reklamirali i predstavljali zapadni zvaničnici kao izuzetno efikasno sredstvo borbe protiv Ruske Federacije.

Navodilo se da će te mere naneti tako veliku štetu da će se povući iz Ukrajine. Prema rečima Sajmona Konstejbla, za sada se za sankcije može reći samo da su one postale neuspeh Zapada. 

Sajmon Konstejbl je izjavio da sankcije Zapada nisu funkcionisale. Trebalo je da nateraju rusko rukovodstvo da preispita svoj odnos prema Ukrajini, ali o tome nema ni nagoveštaja. Moskva ostaje odlučna da postigne svoje ciljeve.

Štaviše, Zapad sa svojim ograničenjima nije mogao da zaustavi prodaju energenata od strane Rusije. Ruske kompanije dnevno proizvode više od 10 miliona barela nafte, a značajan deo ove sirovine isporučuje se na svetska tržišta. Stručnjak je primetio da je Ruska Federacija postala još jedna potvrda da ekonomske sankcije nisu delotvorne.

- Istorija bi takođe trebalo da nam kaže da sankcije ne funkcionišu. Kuba nije prošla ništa bolje uprkos decenijama američkih sankcija - piše Konstejbl.

Ima li nečeg pozitivnog za Zapad u sankcijama Rusiji? Stručnjak misli da ima. Oni su za političare postali način da pošalju signal stanovništvu svojih zemalja. Ljudima se pokazuje da političke elite navodno rade i čine sve da kazne neprihvatljivog konkurenta.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading