SANKCIJE SE VRAĆAJU KAO BUMERANG Propao plan davljenja Rusije
Foto: Alo ilustracija

„Mislim da taj plan ni do pola nije uspeo, čak i više. Kao bumerang, vratio se onima koji su napravili taj plan davljenja Rusije preko niza tih sankcija, da je više pogodio one koji su uveli sankcije Rusiji, nego samu Rusiju. Rusija je imala decentralizovani sistem ekonomskog života, imala ogoman prostor, imala mogućnosti da se na vreme pripremi za to. I one prve sankcije koje su bile 2014. su podsetile Rusiju da mora brzo da se osamostali u proizvodnji nekih bitnih i životnih stvari. Tako da je u oblasti poljoprivrede, koliko sam ja u toku, uspela da zameni čitavu lepezu skupocenih francuskih sireva i drugih luksuznih artikala, tako da toga sada imaju i za izvoz. Rusija je sada prva žitnica sveta. U carsko vreme je bila takođe, ali zajedno sa Ukrajinom. Sada posle razorenog sistema ona kao feniks izlazi na vrh sveta kao njegova žitnica. Slično je i sa đubrivom, bez tog ruskog đubriva koje je hemijskog porekla praktično nema uspešne poljoprivrede, naročito među nerazvijenim zemljama ali i na Zapadu. Tako da su oni tu politiku osamostaljivanja u oblasti privrede, u oblasti trgovine i proizvodnje novih tehnologija, na vreme se pripremali. Ne samo u vojnoj industriji nego i u drugoj. Recimo ove kompanije za proizvodnju automobila koje su se povukle, nije prestala ta proizvodnja, samo je primenovana, što znači da su imali pripremljene ekipe koje su tehnološki mogle da nastave. Nije to u punoj meri zamena, ali jeste u dovoljnoj meri da se nastavi minimum pristojnog života“, istakao je bivši šef diplomatije.

Jovanović je dodao da su sankcije prema Rusiji u velikoj meri neutralisane, a u nekim stvarima su čak i koristile Rusiji.

„Te sankcije su organizacijom na terenu, koja je na vreme bila predviđena, plus brza preorjentacija na izvoz energenata gasa, nafte kod drugih zemalja, do velike mere neutralisane, a čak je u nekim delovima pomoglo Rusiji da izađe iz uskog evropskog okvira i postane šira trgovinska baza za trgovinu sa mnogim drugim zemljama, a ne samo sa Evropom“, zaključio je Jovanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading