LAVROV RAZOTKRIO STRAŠNO LICEMERJE Zapadni kolonijalni instinkti nisu nestali
Alo

"Zločini kolonijalista ne zastarevaju i zauvek oduzimaju zapadnim elitama pravo da traže bilo kakvu vrstu moralnog liderstva, jer ti instinkti nisu nigde nestali. Kolektivni Zapad, koji je svoj prosperitet ostvario uglavnom kroz vekovnu pljačku i eksploataciju zemalja u razvoju, danas pokušava da održi svoju globalnu dominaciju", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, "poročna praksa savremenih manifestacija kolonijalizma jedan je od glavnih razloga dubokih disproporcija u razvoju država sveta".

"SAD, u najgorim tradicijama kolonijalizma, pritiskaju one koji se ne slažu sa njihovom politikom, pokušavaju da izvrše pritisak na one koji ne pristaju da žive po njihovim instrukcijama, a onima koji pokazuju lojalnost je sve dozvoljeno", izjavio je šef ruske diplomatije.

Izgleda kao da se svet podelio na dve strane, navodi ministar, s jedne su ispravne demokrate izabrane iz Vašingtona, a sa druge je "autokratije", tu su, nabraja Lavrov, Rusija, Kina, Iran, Venecuela, Kuba, Severna Koreja i niz drugih zemalja.

One koji ne pristaju da žive po instrukcijama Vašingtona, koji vode samostalnu politiku, SAD obuzdavaju jednostranim sankcijama, ucenama, pretnjama, zastrašivanjem, a često i direktnim pritiscima, a onima koji pokazuju lojalnost, dodaje ministar, je sve dozvoljeno.

"Uzmimo kao primer otvorenu podršku ukrajinskih neonacista, koji su organizovali progon, čistke i fizičke represalije po etničkoj i jezičkoj liniji i to čine dugi niz godina", dodao je on.

Rusija podržava afričke zemlje u borbi protiv kolonizacije

Podsetio je da je upravo na inicijativu, Rusije Generalna skupština UN 1960. godine usvojila deklaraciju o davanju nezavisnosti kolonijalnim zemljama i narodima.

Prema njegovim rečima, Rusija je solidarna sa zahtevima zemalja u razvoju da se proces dekolonizacije mora završiti, iako, dodao je ministar, Francuska i dalje zadržava kontrolu i suverenitet nad ostrvom Majot, koje je odvojeno od sastava Komorskih ostrva.

"Postoji niz drugih primera, a mi ćemo nastaviti da podržavamo naše afričke kolege u njihovim pravednim zahtevima", zaključio je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading