PUTIN SPREMA NOVI JURIŠ U ključnom trenutku aktiviraće još pola miliona vojnika
Alo! Ilustracija A.V.

Ruski predsednik Vladimir Putin sprema novu veliku mobilizaciju sa ciljem da regrutuje čak 500.000 novih vojnika, prenose ruski mediji. U prvoj "delimičnoj mobilizaciji" tokom jeseni prošle godine regrutovano je 300.000 vojnika. 

Kako se navodi, do sada je "samo" polovina mobilisanih ruskih vojnika poslata na ratište. Drugi deo je ostao na obuci, kao strateška rezerva koja će biti aktivirana u ključnom trenutku. Mnogi su predviđali da će doći do "pauze" u sukobu zbog zime, međutim ovo se nije desilo. Naprotiv, sadašnje borbe, kako navode ruski mediji, mogle bi da budu uvod u novu veliku ofanzivu. 

Zvaničnik ukrajinske vojno-obaveštajne službe Andrij Černjak, za američki Politiko, isto je naveo da će 500.000 ruskih vojnika biti mobilisano. On tvrdi da će mobilizacija početi već tokom ovog meseca. Putin je u decembru demantovao ove navode tvrdeći da je besmisleno da se govori o novoj mobilizaciji jer je samo polovina već mobilisanih poslata u Ukrajinu.

Ruski bivši obaveštajac i komandant separatista Igor Girkin takođe smatra da prva mobilizacija nije bila dovoljna i predviđa drugi krug mobilizacije za februar.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading