VELIKI JUBILEJ U RUSIJI Putin prisustvuje proslavi
Foto: Printscreen

18. januara 1943. jedinice Lenjingradskog fronta spojile su se sa jedinicama Volhovskog fronta.

Istog dana, Crvena armija je potpuno vratila Šliselburg i celu južnu obalu Ladoškog jezera pod svoju kontrolu.

U čast ovog događaja, 18. januara 2023. godine biće upaljene baklje na stubovima Rostrala, položeno cveće na Spomenik herojskim braniocima Lenjingrada i pucanje iz topa sa Nariškinskog bastiona g. Petropavlovska tvrđava.

Komemorativni događaji biće održani i u muzeju-rezervatu Probojna opsada Lenjingrada i u Državnom memorijalnom muzeju odbrane i opsade.

- On (Putin), kao Lenjingrađanin, kao i svi mi, sveto poštuje ove datume, a za nas je dan prekida blokade Lenjingrada dan koji je naš grad dobio drugo rođenje - rekao je poslanik Državne dume Vitalij Milonov .

Putin je prošlog novembra pozvao vladu da odgovorno pristupi organizovanju komemorativnih događaja posvećenih 80. godišnjici razbijanja blokade i potpunog oslobođenja Lenjingrada.

Šef države je podsetio da se 2023. godine navršava 80 godina od razbijanja blokade oko neosvojenog grada, a 2024. godine navršava se 80 godina od njegovog potpunog oslobođenja od blokade.

Predsednik Rusije je istakao da mesta na kojima se sahranjuju posmrtni ostaci žrtava nacističke Nemačke "treba da budu obeležena i negovana na isti način kao i vojne sahrane" - prenela je Gazeta.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading