AKO NEĆE BAJDEN, HOĆE TRAMP Američki zvaničnik tvrdi da će o kraju rata u Ukrajini SAD morati da pregovaraju sa Rusijom
Foto: AP/Foto: AP

„Bajdenova administracija veruje da je rat u Ukrajini dobar za nju, jer pomaže da se prikrije američko poniženje u Avganistanu i drugi neuspesi širom sveta. Međutim, taj sukob je za Ameriku pogrešan rat, na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme i s pogrešnim neprijateljem. Amerika je u kritičnom nadmetanju sa Kinom, koja želi da vlada u svetu koji bi bio primoran da sledi njen model visokotehnološke tiranije“, napisao je Vajton za portal „National Interest“.

Ukrajina, naglasio je on, nije voljna da sama ozbiljno pregovara, iako je predsednik Zelenski u Kongresu rekao da je Ukrajina za pregovore, ali Rusija nije.

„Ali, stvarnost je komplikovanija. Čini se da nijedna strana nije spremna da napravi teritorijalne ustupke, bez kojih je malo verovatno rešenje pregovorima. Kijev nema mogućnosti da nastavi da vodi rat velikih razmera, a još manje da povrati izgubljenu teritoriju, bez velike i stalne pomoći SAD, uključujući američko oružje, municiju, obaveštajne podatke, operativne savete i novac.

S druge strane, predsednik Vladimir Putin i njegova vojska su spremni da se bore u Ukrajini na dugi rok. Glasine da je Putin lošeg zdravlja ili da će biti smenjen više puta su se pokazale pogrešnim tokom prošle godine. Moskva ima snažne podsticaje da nastavi rat još godinu dana do sledeće zime, kada bi se Evropa mogla suočiti s još većom energetskom krizom nego danas“, ocenjuje Vajton, i objašnjava da SAD imaju četiri razloga da brzo traže dogovor s Moskvom.

„Prvo, Vašington treba da bude fokusiran na odvraćanje Kine od vojne intervencije na Tajvanu, a to sada zbog slanja oružja u Ukrajinu ne može da uradi dovoljno kvalitetno. Drugo, bez ikakvog rešenja, ovaj sukob bi mogao da spreči Vašington da se preorijentiše na Kinu dugo vremena, ostavljajući SAD sa sve manje pomorskih i vazduhoplovnih snaga u Pacifiku. Treće, kada se američki narod i Kongres umore od ovog rata, Bajdenova administracija ili njen naslednik će odbaciti Ukrajinu, a Kijev bi mogao da izgubi mnogo više od Rusije nego kada bi pregovori počeli uskoro. Četvrto, takav ishod, koji bi ličio na neuspehe u Vijetnamu, Iraku i Avganistanu, bio bi daleko štetniji po kredibilitet SAD od dobro ispregovaranog dogovora s Putinom“, zaključuje Vajton.

Zapad ne podstiče mir

Sada je potpuno jasno da Zapad ni na koji način ne namerava da podstakne mir u Ukrajini, niti želi bilo kakve mirovne pregovore, navodi „Njujork tajms“. „Naprotiv, Zapad insistira na novim ofanzivama. Bela kuća je saopštila da namerava da Ukrajini isporuči 50 vozila „bredli“ prvi put do sada. Nemački kancelar Olaf Šolc je rekao da Berlin namerava da Ukrajini preda nova borbena vozila pešadije i bateriju PVO sistema „Patriot“, dok je francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će Kijevu posle Nove godine isporučiti određeni broj borbenih oklopnih vozila AMKS-10 RC. To nikako ne liči na zalaganje za mirno rešenje“, piše list.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading