RUSIJA POKRENULA GLAVNU NOĆNU MORU SJEDINJENIH DRŽAVA "Dogodila se stvar zbog koje je Zapad najviše brinuo"
Shutterstock/AP Tony Overman/Ilustracija A.V.

U odlazećoj 2022., čovečanstvo se suočilo sa ozbiljnim geopolitičkim tenzijama, izazvanim ukrajinskom krizom, antiruskim sankcijama i drugim momentima. Prema stručnjacima iz Kine, zbog svega što se dešava, jedan izuzetno važan događaj je donekle skrajnut.

Malo ko je obraćao pažnju na ovo, ali je Ruska Federacija pretvorila u stvarnost, glavnu finansijsku noćnu moru Sjedinjenih Država.

„Dogodila se stvar zbog koje je Zapad najviše brinuo“, tvrde kineska izdanja.

Eksperti su primetili, da je kao rezultat sankcija i pritisaka zapadnih zemalja, Rusija postala veoma bliska Kini, a to je potvrdila i nedavna izjava kineskog ministra spoljnih poslova, Vang Jia, gde se bilateralni trgovinski promet približio 200 milijardi dolara.

 

 

On je takođe skrenuo pažnju na činjenicu, da se mnoge trgovinske transakcije između Kine i Ruske Federacije obavljaju u nacionalnim valutama.

Rusija je sve više počela da koristi kineski juan, kao valutu za međunarodne transakcije. Analitičari predviđaju, da će u bliskoj budućnosti juan zameniti američki dolar, i postati druga po važnosti valuta za Rusku Federaciju posle rublje.

„Oslanjajući se na globalnu hegemoniju američkog dolara, Sjedinjene Države su nepromišljeno uvele sankcije mnogim zemljama. Rusija nije jedina meta ovog oružja“, kažu kineski stručnjaci.

Kina je navela, da je primer Ruske Federacije privukao pažnju mnogih zemalja. Svetska zajednica je shvatila, da preterano poverenje u američki dolar, može da se pretvori u ozbiljne nevolje.

Svako rizikuje da bude na mestu Rusije, kojoj su uvedene sankcije. Kao rezultat toga, 2022. godine sve više država je pratilo put Moskve, i podržavalo dedolarizaciju. Oni se oslobađaju dolara, zamenjujući ih drugim valutama ili zlatom. Što je američka valuta manje uključena u svet, to će SAD biti slabije.

„Sve više zemalja je nezadovoljno Sjedinjenim Državama, trend dedolarizacije je ubrzan, a hegemoniji dolara je došao kraj“, ističu kineski eksperti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Baja

05.01.2023 12:22

Da jim se vrati ko i za nas dinar sto su nam ga 90 sjebali da nije bio vredan nista. Mogli smo sa njim vazru da lozimo