"OBJAVILI SU NAM RAT" Lavrov: Oni su odavno u Ukrajini!
Foto: EPA/EPA

Lavrov tvrdi da su američki vojnici, vojni savetnici i obaveštajci već dugo direktni učesnici sukoba.

Za ruski Prvi kanal, Lavrov je opširno govorio o dubokoj umešanosti Vašingtona u neprijateljstva u Ukrajini, koja su u stalnom porastu uprkos ponovljenim uveravanjima američkih lidera da američko osoblje neće imati nikakvu ulogu u borbama.

"Desetine, možda čak i stotine američkih vojnika su u Ukrajini, bili su tamo i pre puča", rekao je ministar, misleći na zbacivanje ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča 2014. od strane nacionalističkih formacija i prozapadnih aktivista.

"Službenici CIA-e zauzeli su najmanje jedan sprat u Službi bezbednosti Ukrajine."

Tanjug

 

Lavrov je takođe tvrdio da je američki vojni ataše sa sedištem u Kijevu dao značajne savete ukrajinskim vlastima, rekavši da su "vojni specijalisti očigledno angažovani ne samo u posetama Ministarstvu odbrane Ukrajine, već, naravno, na ovaj ili onaj način pružaju direktne savetodavne, a možda čak i više od savetodavnih usluga."

On je napomenuo da je poseban tim američkih stručnjaka otputovao u Ukrajinu da nadgleda dotok zapadnog oružja u zemlju, stvoren nakon što su američki zakonodavci zahtevali robusniji mehanizam za praćenje milijardi smrtonosne pomoći.

S obzirom na to da "Ukrajina dobija sve više i bolje zapadno oružje", ministar spoljnih poslova je rekao da ruske snage sada formulišu planove za ometanje isporuka oružja, dodajući da se "železničke linije, mostovi i tuneli" razmatraju kao mete za "obavljanje ovih isporuka".

Lavrov je nastavio da tvrdi da su zapadne države objavile "rat" Rusiji pre skoro deceniju, ubrzo nakon Evromajdanske revolucije 2014, koju je ubrzo usledila vojna podrška SAD i NATO-a vladi nakon državnog udara.

"Kolektivni Zapad, na čijem je čelu nuklearna sila – Sjedinjene Države – je u ratu sa nama", rekao je on.

"Ovaj rat nam je objavljen dosta davno, nakon državnog udara u Ukrajini koji su orkestrirale Sjedinjene Države i, zapravo, podržala Evropska unija."

Vašington je do sada ove godine odobrio više od 20 milijardi dolara direktne vojne pomoći Ukrajini, ne računajući odvojenu "Inicijativu za bezbednosnu pomoć Ukrajini" i još milijarde ekonomske i humanitarne pomoći. Američki zvaničnici su nagovestili da će se ta politika nastaviti, jer su se obavezali da će Kijevu snabdevati onoliko pomoći koliko je potrebno "koliko god bude potrebno".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading