USPEH RUSKE ENERGETSKE INDUSTRIJE Pod pritiskom sankcija Moskva proizvela prvu domaću gasnu turbinu velike snage
Foto: Shutterstock

Ruski proizvođač energetske opreme Pauer Mašins (Power Machines) završio je montažu i testiranje prve gasne turbine velike snage domaće proizvodnje, u nastojanju da zameni uvoznu energetsku opremu nedostupnu zbog sankcija.

VAŽNA PROMENA U KLJUČNOM TRENUTKU ZA RUSIJU Putin imenuje Medvedeva za svoju "desnu ruku"

Kompanija je saopštila danas da Pauer Mašins planira da do 2025. proizvodi osam turbina od 170 megavata godišnje, da u budućnosti poveća godišnji kapacitet na 12 turbina i da obezbedi održavanje gasnih turbina, uključujući i one iz uvoza, prenosi Rojters.

Prvi kupci domaće gasne turbine biće ruska naftna kompanija Tatnjeft, državni energetski holding InterRAO i elektroenergetska kompanija Rushidro, navodi se u saopštenju.

Rusija godinama pokušava da pokrene proizvodnju sopstvenih gasnih turbina srednjeg i velikog kapaciteta za elektrane. Taj proces se ubrzao pošto je uvoz i održavanje opreme u Rusiji postalo mnogo teže otkako je Zapad uveo Moskvi sankcije bez presedana zbog napada na Ukrajinu 24. februara, navodi britanska agencija.

USPEH RUSKE ENERGETSKE INDUSTRIJE Pod pritiskom sankcija Moskva proizvela prvu domaću gasnu turbinu velike snage

Foto: EPA/FOCKE STRANGMANN

 

Kompanije Simens Enerdži, Dženeral Elektrik i Alstom, čije su turbine korišćene za izgradnju savremenih gasnih elektrana u Rusiji, ili se povlače s ruskog tržišta ili su već obustavile rad.

Pored preduzeća Pauer Mašins, i ruska državna firma Junajtid Endžin Korporejšen saopštila je da planira da proizvodi dve turbine velike snage godišnje do 2023. i četiri do 2025.

„Moćna turbina, koja je sklopljena i testirana na našem poligonu, živi je dokaz da smo na dobrom putu i ​​da će naš cilj biti ostvaren: Rusija će imati svoje gasne turbine, imaće svoju tehnologiju i potpuno domaću proizvodnju“, naveo je u saopštenju Aleksandar Konjuhov, šef Pauer Mašinsa.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading