"NEPRIJATELJSKE NAMERE I PROVOKACIJA" Zaharova besna zbog odluke Grčke, ovo je njeno upozorenje
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Moskva smatra da su namere Grčke da počne da snabdeva Ukrajinu protivvazdušnim raketnim sistemima S-300 i drugim ruskim ili sovjetskim sistemima PVO neprijateljske prema Rusiji i da predstavljaju provokaciju, izjavila je danas portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Vlasti Grčke najavile su nedavno da su spremne da Ukrajini isporuče PVO sisteme S-300 PMU1, pod uslovom da dobiju dodatni broj američkih PVO raketnih sistema "patriot" koji će ih zameniti, podsetila je Zaharova.

Prema njenim rečima, grčke vlasti nisu svesne da slanjem oružja u ratnu zonu postaju direktni saučesnici "ukrajinskih neonacista koji vode zločinački rat" protiv civilnog stanovništva Donbasa, regiona Zaporožja i Hersona, uključujući mnoge etničke Grke koji tamo žive.

- Takođe smo svedoci potpune ravnodušnosti grčke strane prema normama međunarodne trgovine oružjem, kojima je zabranjen izvoz oružja u regione u kojima može doći do kršenja međunarodnog humanitarnog prava i do eskalacije sukoba, ukazala je Zaharova.

Sistemi protivvazdušne odbrane S-300 i dalje su operativni u oko 20 zemalja širom sveta, uključujući zemlje Zajednice nezavisnih država (ZND) i evropske zemlje kao što su Slovačka, Ukrajina, Kipar, Grčka, Kazahstan, Bugarska, Belorusija, Jermenija, Abhazija i Azerbejdžan.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading