PUTIN PRONAŠAO REŠENJE Sankcije otvorile Rusima "nove mogućnosti"
AP Sergei Bobylev

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije smanjiće se za oko 2,5 odsto u 2022, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte.

Smanjenje BDP-a do kraja godine je projektovano na oko 2,5 procenata, rekao je on, dodajući da se zapadna kalkulacija o padu ruske ekonomije, kao što vidimo, kao što i svi vide, nije materijalizovala, prenosi agencija TASS.

Putin je naveo da će Rusija proširiti trgovinsku saradnju sa novim partnerima, uključujući preusmeravanje tokova gasa ka istočnim susedima, u okviru borbe protiv zapadnih sankcija.

Šef ruske države je u televizijskom obraćanju, kako prenosi Rojters, poručio da će Rusija razvijati ekonomske odnose sa partnerima u Aziji, Africi i Latinskoj Americi kako bi osujetila napore Zapada da je ekonomski izoluje.

Uklonićemo ograničenja u logistici i finansijama. Zapadne zemlje su uvođenjem sankcija pokušavale da potisnu Rusiju na periferiju svetskog razvoja. Mi nikada nećemo ići putem samoizolacije. Naprotiv, širimo i širićemo saradnju sa svima koji su zainteresovani za to", rekao je.

Prema njegovim rečima, sankcije uvedene Rusiji otvaraju nove mogućnosti i postale su podsticaj za izgradnju ekonomije koja ima potpuni suverenitet.

- Sankcije su stavile mnoge teške zadatke pred našu zemlju. Bilo je problema sa komponentama, nedostatakom tehnoloških rešenja, poremecajima u normalom funkcionisanju logistike. S druge strane, to otvara nove mogućnosti, i postaje podsticaj za izgradnju privrede koja ima potpun, a ne delimičan tehnološki, proizvodni, kadrovski i naučni suverenitet - rekao je Putin.

Kako prenosi Tass, on je naglasio da je važno ne samo da se neke uvozne stavke zamene domaćim, već da je potrebno ostvariti liderstvo u ključnim, vitalnim oblastima, kao što su veštačka inteligencija, transfer podataka, nove industrijske tehnologije.

Podsetio je i na svoj plan izgradnje novog "gasnog čvorišta" u Turskoj, navodeći da ce cene za prodaju gasa Evropi biti definisane korišćenjem te "elektronske platforme".

Putin je kazao da Rusija nema potrebe da se zadužuje u inostranstvu i da zahvaljujuci snažnom platnom bilansu ... ne mora da bude u ropstvu.

Očuvana je otpornost javnih finansija Rusije. Od kraja januara do novembra ove godine, savezni budžet beleži suficit od 560 milijardi rubalja (8,22 milijarde evra), a konsolidovani budžet suficit od 1,45 biliona rubalja (21,3 milijarde evra), precizirao je ruski lider.

PUTINOV ODGOVOR NAKON PRETNJI ZAPADA?! RusIja puni nuklearno oružje (VIDEO)

Putin je takođe saopštio da je Rusija izvezla oko 22 miliona metričkih tona žitarica u poslednjih pet meseci, pretežno u azijske i afričke zemlje, i da je spremna da isporuči još 4-5 miliona tona do kraja godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading