PESKOV REAGOVAO NA MAKRONOVU OPASKU "Nema i nikada nije bilo teškog naoružanja u nuklearki"
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Komentarišući opasku francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je rekao da postoji dogovor o uklanjanju teškog naoružanja iz nuklearke u Zaporožju, Peskov je podsetio na reči predsednika Rusije Vladimira Putina da nikada nije bilo i nema teškog naoružanja u nuklearki.

Peskov je istakao da to mogu da potvrde i zaposleni u IAEA koji su tamo danonoćno.

Portparol Kremlja je pohvalio saradnju sa IAEA i rekao da će Rusija uložiti napore da se ona nastavi.

Makron je ranije danas rekao da se trenutno razgovara o konkretnim koracima za uklanjanje teškog naoružanja iz nuklearke u Zaporožju.

''Narednih nekoliko nedelja biće odlučujuće u tom pogledu za pomoć u zaštiti nuklearne elektrane“, izjavio je francuski lider uoči otvaranja konferencije o pomoći Ukrajini. 

Makron je istakao da je cilj demilitarizovanje zone oko nuklearke.
Generalni direktor IAEA Rafael Grosi razgovarao je o uspostavljanju bezbednosne zone u nuklearki i sledećoj misiji agencije na sastanku u Parizu sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom.

Nuklearna elektrana Zaporožje koja se nalazi u gradu Energodaru najveća je u Evropi, a od kraja februara je pod kontrolom ruske vojske. 

Misija IAEA na čelu sa Grosijem posetila je nuklearku početkom septembra, a osoblje agencije ostalo je u ulozi posmatrača. 

KADIROV JASAN, POČINJE NAJTEŽI PERIOD ZA UKRAJINU Ako je lider Čečena u pravu, Kijev čeka pakao!

IAEA je pozvala na stvaranje bezbednosne zone oko nuklearke da bi se sprečile vanredne situacije zbog oružanih sukoba, preneo je TASS.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading