TEŽAK UDARAC ZA PUTINA Ruski predsednik dobio glasno "Ne!"
Foto: EPA/Foto: EPA/Mikhail Metzel Kremlin Pool

Mnogi analitičari će čvrst negativan odgovor shvatiti kao još jedan znak da je rat Rusije protiv Ukrajine izazvao rascep između Moskve i bivših sovjetskih republika Centralne Azije koji je sve jači. Kremlj je donekle ljutito reagovao na izveštaje o odbijanju Uzbekistana 8. decembra, navodeći da gasna unija neće uključivati nametanje „političkih uslova“ Uzbekistanu.

Putin je predložio stvaranje gasne unije 28. novembra tokom razgovora sa predsednikom Kazahstana Kasim-Žolmartom Tokajevim u Moskvi, gde je Tokajev došao na svoje prvo zvanično putovanje u inostranstvo kao reizabrani kazahstanski lider.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je tada da će se taj mehanizam koristiti za transport prirodnog gasa između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana i drugih nacija, uključujući Kinu. Sporazum bi pomogao zemljama Centralne Azije da obezbede snabdevanje tokom najveće potražnje.

Na primer, postoje delovi severnog Kazahstana koji se nalaze izvan kazahstanskog gasovodnog sistema. U okviru unije, susedna Rusija bi se mogla obavezati da će se pobrinuti za potrebe regiona. Ali imajući u vidu ukrajinsko iskustvo i odluku Evrope da odstupi od snabdevanja ugljovodonicima iz Rusije, postoji sve veći oprez među stanovništvom bivših sovjetskih država kada je u pitanju oslanjanje na Rusiju u ispunjavanju strateških potreba.

Uzbekistanski ministar energetike Žorabek Mirzamahmudov rekao je u intervjuu za novinsku internet stranicu Kun.uz objavljenom 7. decembra da njegova zemlja neće odustati od svojih nacionalnih interesa u zamenu za isporuke prirodnog gasa.

„Potpisivanje gasnog sporazuma sa Rusijom ne znači savez ili uniju... To bi bio tehnički ugovor“, izjavio je Mirzamahmudov, koji je u oktobru postao ministar energetike.

„Nikada nećemo kompromitovati naše nacionalne interese. Čak i ako pristanemo da dobijemo prirodni gas iz Rusije, nastavićemo putem komercijalnih ugovora o prodaji. Nećemo dozvoliti da nam se zauzvrat nameću bilo kakvi politički uslovi.“

TASS je preneo da je portparol Kremlja Peskov 8. decembra tvrdio da je Rojters objavio pogrešan izveštaj o predlogu gasne unije, rekavši: „Rojters je dao lažne informacije, pogrešno protumačio reči. Znamo šta je rečeno. Niko ne govori o gasu u zamenu za političke ustupke O tome se ne govori u kontekstu ideje o stvaranju ove unije“.

Kazahstan tek treba da podrži ili odbaci ideju gasne unije, a zvaničnici su rekli samo da će koncept biti proučen.

Stav Uzbekistana o predloženoj gasnoj uniji će se sada još jače odjeknuti u Moskvi, uz izveštaje o akutnim zimskim nestašicama gasa koje muče Uzbekistan. Zemlja je nedavno zamrznula sav svoj izvoz gasa jer zvaničnici nastoje da preusmere ograničene domaće resurse gasa kako bi zadovoljili domaće potrebe.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading