RUSIJA BI MOGLA DA PREUZME AMERIČKI KONCEPT Putin o nuklearnom napadu: Samo razmišljamo o tome
Foto: Youtube/Printscreen

- Prvo, SAD imaju teoriju preventivnog napada. Drugo, oni razrađuju sistem razoružavajućeg udara. Šta je to? To je napad savremenim visoko tehnološkim sredstvima koji treba da se izvede na komandna mesta, lišavajući protivnika tih komandnih sistema - rekao je Putin.

On je pretpostavio da bi ruske vlasti mogle da usvoje američke principe u osiguravanju sopstvene bezbednosti.

- Ako već govorimo o tom razoružavajućem napadu, možda bi trebalo da razmislimo o usvajanju principa naših američkih partnera, njihovih ideja za osiguravanje bezbednosti? Samo razmišljamo o tome - precizirao je ruski lider.

Istovremeno je podsetio da SAD ne isključuju mogućnost preventivnog napada na uslovnog protivnika, s obzirom na to da je ta strategija uvrštena u osnivačka dokumenta Vašingtona. Za razliku od američke, ruska doktrina predviđa samo uzvratni napad, odnosno odgovor na napad raketa druge nuklearne sile, precizirao je Putin.

- Međutim, ukoliko potencijalni protivnik veruje da je moguće da koristi teoriju preventivnog napada, a mi ne, to nas ipak navodi da razmislimo o pretnjama koje nam stvaraju takve ideje u sferi odbrane drugih zemalja - zaključio je predsednik Rusije, prenosi Sputnjik.

U Vašingtonu, savetnici predsednika Džozefa Bajdena ocenili su današnje Putinove komentare kao "vitlanje sabljom" i još jedno uvijeno upozorenje da on može upotrebiti taktičko nuklearno oružje, rekao je Asošiejted presu jedan američki zvaničnik koji nije imao dozvolu da govori javno, pa je izjavu dao pod uslovom anonimnosti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Eki

10.12.2022 07:26

Zapad je zlo. Uvek je bio - uvek će biti.