PROCURELE INFORMACIJE IZ PUTINOVE MLADOSTI! Objavljeni dokazi o akciji u kojoj je učestvovao sa KGB-om!
Wikimedia

Već 1976. godine, sa 23 godine, Putin je pomogao u pretresu kuće umetnika koji je naslikao slogan „Možeš razapeti slobodu, ali ljudska duša ne poznaje okove!“ na zidu Petropavlovske tvrđave u Sankt Peterburgu.

Dva umetnika su odslužila rok za tu akciju.

Istražitelji su pretresli kuću umetnika Olega Volkova, a Putinovo ime se pominje u izveštaju. Danas se dokument nalazi u arhivi Muzeja političke istorije. Zapise je pronašao istoričar iz Sankt Peterburga Konstantin Šolmov i 21. novembra objavio fotografiju izveštaja na društvenim mrežama, ali je tek 27. novembra, kada je o tome pisao lokalni političar Boris Višnevski, Šolmovljevo otkriće počelo da dobija širu pažnju.

Višnjevski je istakao da sada postoje definitivni dokazi da je Vladimir Putin umešan u slučaj.

 

 

Slogan "Možeš razapeti slobodu, ali duša čoveka ne poznaje okove!" pojavio se na zidu Petropavlovske tvrđave, okrenutoj prema reci Nevi, u rano jutro 3. avgusta 1976. Bio je utorak, a sovjetskim umetnicima Juliju Ribakovu i Olegu Volkovu bilo je potrebno 15 minuta da napišu slogan na bazi vode, boja i valjak.

Natpis je bio dugačak 42 metra, a svako slovo visoko 120 centimetara. Ribakov se kasnije prisećao da su on i Volkov otišli ​​do obližnjeg mosta nakon što su završili da bi bolje videli svoj rad.

Ribakov je rekao da su oficiri KGB-a koji su poslati da prefarbaju natpis morali da priđu zidu tvrđave u gumenim čamcima.

– Tog jutra Neva se podigla toliko visoko da se na suvom nije moglo doći do znaka. Agenti su morali da priđu u gumenim čamcima, u gumenim čizmama zakoče u vodu i nešto smisle, rekao je Ribakov.

Kaže da su službenici KGB-a prekrili znak poklopcima kovčega uzetim iz izložbene radionice na tvrđavi, što je još više privuklo pažnju na slogan.

Prema izveštaju pronađenom u Muzeju političke istorije, Vladimir Putin i drugi oficiri KGB-a pretresli su dom Olega Volkova, mesec dana nakon što su umetnici naslikali slogan, 7. septembra 1976. Izveštaj o pretresu napisan je nekoliko dana kasnije, 13. septembra kada su uhapšeni Ribakov i Volkov. Optuženi su za zlonamerno huliganstvo i oštećenje državne imovine i istorijskih i arhitektonskih spomenika. Ribakov je osuđen na šest godina zatvora. Volkov je dobio sedam godina.

Četrdeset godina kasnije, 3. avgusta 2016. godine, u Sankt Peterburgu se ponovo pojavio slogan „Možeš razapeti slobodu, ali ljudska duša ne poznaje okove“, ovoga puta bez uzvika. Timofej Radija, umetnik iz Jekaterinburga, istakao je slogan na šetalištu uz desnu obalu Neve, gde je „preživeo” samo nekoliko sati.

- Mogu samo da kažem da slogan nije izgubio na značaju. Pozdravljam nove autore, rekao je Ribakov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading