RUSKA TAKTIKA UNIŠTAVA ZAPAD IZNUTRA Putinova strategija izazvala je veliki skandal u NATO-u
Foto: Alo ilustracija

Putinova strategija izazvala je veliki skandal u NATO-u, smatra on.

Evropske zemlje su pretpostavljale da bi mogle da zamene količine ruskog goriva zalihama iz Sjedinjenih Država, ali su se suočile sa najvišim cenama američkog LNG. Prema rečima autora, to je izazvalo pravi skandal u NATO.

Strategija Vladimira Putina da koristi zalihe ruskog gasa protiv Zapada počinje da seje nezadovoljstvo unutar NATO-a dok visoki evropski zvaničnici ciljaju na Džoa Bajdena, optužujući ga da „profitira od ovog sukoba“, navodi se u članku.

Tako je jedan broj visokih zvaničnika EU otvoreno izjavio da Vašington profitira od isporuke LNG-a Evropi po izuzetno visokim cenama. Pored toga, SAD zarađuju više novca od povećanih isporuka oružja svojim evropskim saveznicima, pošto su iscrpile svoje zalihe pružanjem vojne pomoći Ukrajini.

Osim toga, antiinflaciona politika Federalnih rezervi SAD pogodila je ekonomiju EU i sada se evropska proizvodnja seli u SAD, naglasio je analitičar.

„Emanuel Makron [predsednik Francuske] takođe je optužio SAD da nisu „prijateljski“ u pristupu EU. U međuvremenu, visoki diplomata EU Žozep Borell pozvao je SAD da priznaju uticaj koji imaju na evropsku ekonomiju.

U međuvremenu, američke vlasti negiraju optužbe za negativan uticaj na ekonomiju EU. Kao odgovor na tvrdnje EU, predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost SAD jednostavno je izjavio da je Vladimir Putin kriv za visoke cene gasa. Istovremeno, naduvani trošak američkog LNG-a je odluka privatnog tržišta, pa tako Vašington ostaje neumešan u ovo, uverava američko rukovodstvo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading