RUSIJA NEĆE PROGLASITI UKRAJINU TERORISTIČKOM DRŽAVOM Ruski zvaničnik objasnio razlog
Foto: EPA

Rusija neće proglasiti Ukrajinu „terorističkom državom“ uprkos „nečuvenim“ kršenjima međunarodnog humanitarnog prava od strane Kijeva, rekao je novinarima u petak zamenik ministra spoljnih poslova Oleg Siromolotov.

- Moskva odbacuje bilo kakvu doktrinu koja sugeriše da se nacija može proglasiti „terorističkom“ i ne vidi razlog da se pridržava „pogrešne“ politike koju koristi Zapad - insistira on.

- Doktrinu „državnog terorizma“ SAD i druge zapadne zemlje iskorišćavaju da opravdaju mešanje u unutrašnje stvari drugih, čime se krši Povelja UN, primetio je zamenik ministra. Takođe se koristi za „legitimizaciju njihovih jednostranih prinudnih mera koje krše princip suverene jednakosti svih nacija - dodao je Siromolotov.

 

 

Rusija je takve jednostrane sankcije uvek smatrala „neprihvatljivim“, naglasio je visoki diplomata.

Terorizam kao krivično delo uvek podrazumeva individualnu krivičnu odgovornost učesnika u napadima, objasnio je Siromolotov i dodao da u takvim slučajevima mogu da odgovaraju samo pojedinci, a ne čitavi narodi. Označavanje Ukrajine terorističkom državom sada bi bilo „pravno pogrešno“ po prirodi, objasnio je on.

Diplomata je takođe osudio nedavnu rezoluciju parlamenta EU u kojoj se Rusija naziva „državnim sponzorom terorizma“, rekavši da je to deo „informativne i političke kampanje koju Zapad vodi protiv naše nacije“, one koja nema nikakve veze sa prava borba protiv ove međunarodne pretnje.

 

 

Usred tekućeg sukoba sa Rusijom, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je više puta govorio o Rusiji kao o „terorističkoj“ državi i pozvao druge nacije – posebno na Zapadu – da je tako označe. On je sredinom oktobra zatražio od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da to učini pre nego što usvoji relevantnu rezoluciju. Zelenski je još jednom pozvao „svet” da prizna Rusiju kao „terorističku državu” ranije ove nedelje.

Međutim, Vašington, glavni ukrajinski vojni podržavalac u sukobu, do sada nije bio voljan da ispuni zahtev Kijeva. U utorak je američka ambasadorka za globalno krivično pravosuđe Bet Van Šak rekla da ta zemlja jednostavno ne može da označi Rusiju kao „državnog sponzora terorizma“ jer ne ispunjava relevantne kriterijume.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading