PUTIN NAJAVLJUJE OPŠTU MOBILIZACIJU? Oglasio se Peskov
EPA

Dmitrij Peskov demantovao je glasine u ruskim medijima da će Putin u svom predstojećem godišnjem obraćanju objaviti punu nacionalnu mobilizaciju. Te tvrdnje su bez osnova, rekao je zvaničnik u petak, prenose RIA Novosti.

Glasine su usredsređene na predstojeći izveštaj koji će predsednik podneti Saveznoj skupštini, oba veća ruskog parlamenta. Mnogi politički posmatrači smatraju da je godišnji događaj uporediv sa govorom o stanju u Uniji koji je dao predsednik SAD. Odabir datuma događaja je privilegija ruskog predsednika, a Putinova kancelarija tek treba da ga saopšti za ovu godinu.

Pojedini mediji spekulišu da Putin sprema „senzacionalan“ govor u kojem će proglasiti „mobilizaciju ne samo vojnih rezervista već čitavog društva i nacionalne privrede“ i „čišćenje vladinih agencija od bilo koga ko stoji na putu mobilizacija“. Predviđanje je ranije ovog meseca iznela Tsargrad TV. Peskov je upitan o glasinama nakon što je novinski sajt ove nedelje objavio rezime članka.

Predsednik Putin je u septembru naredio delimičnu vojnu mobilizaciju, navodeći da je pozivanje rezervista u oružje neophodno za pomoć ofanzivi u Ukrajini. Moskva se de fakto bori protiv čitavog bloka NATO-a, objasnio je on, i da je potrebna dodatna ljudstva. On je mislio na naoružavanje, obuku i finansiranje koje ukrajinske snage dobijaju od SAD i njenih saveznika.

"VAŠI SE SINOVI PONAŠAJU HEROJSKI" Putin se sastao sa majkama vojnika! (VIDEO)

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da namerava da pozove oko 300.000 rezervista, što je cilj za koji je izvestio da je postignut krajem oktobra. Putin je kasnije rekao da je stvarni broj regruta bio veći zbog priliva dobrovoljaca, koji su želeli da služe čak i nakon što je okupljanje završeno.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading