SPREČEN NOVI NAPAD NA TURSKI TOK! Ruske specijalne službe optužile ukrajinske za još jedan pokušaj sabotaže
Foto: nac.gov.ru

Centar za odnose s javnošću FSB u Rusiji otkrio je ovu informaciju agenciji TASS.

- FSB je sprečio pokušaj ukrajinskih specijalnih snaga da izvedu sabotažu i teroristički čin na Južnom gasnom koridoru, preko kojeg se gas šalje Turskoj i Evropi - rečeno je iz Centra FSB.

Navodi se da su pritvorena četvorica ruskih državljana.

Agencija RIA Novosti ističe da su prilikom pretresa stanova osumnjičenih pronađene četiri magnetne mine, četiri kilograma plastičnog eksploziva, detonatori s odloženim dejstvom, 593.000 rubalja (nešto više od 9.000 evra) i sredstva za komunikaciju koja sadrže prepisku i pregovore sa vođom ukrajinskih specijalnih službi.

Otkrivene su i koordinate mesta gde je trebalo da se dogodi eksplozija u Volgogradskoj oblasti.

Prethodni pokušaj sabotiranja ovog gasovoda desio se 13. oktobra. Tada je portparol Кremlja Dmitrij Peskov saopštio da su na ruskoj teritoriji uhvaćeni diverzanti koji su pokušali da izazovu eksploziju na gasovodu „Turski tok“, a ruski predsednik Vladimir Putin tim povodom se sastao s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

- Iako je, kao što ste čuli, pokušano da se cevovod digne u vazduh na teritoriji Ruske Federacije, to se, hvala bogu, nije desilo i on uspešno radi - rekao je tada Putin Erdoganu.

O opasnosti od terorističkih napada na „Turski tok“ pričao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da bi naša zemlja u slučaju njegovog uništenja ostala i bez gasa, ali i bez struje.

- Nadam se samo da nam se ne desi neka velika sabotaža na Balkanskom toku, kao što se desila eksplozija na Severnom toku - rekao je Vučić, koji je tada najavio da će od BIA i policije tražiti da zaštite gasovod u Srbiji od mogućih diverzija. Podsetio je i da je „Balkanski tok“ na teritoriji Srbije dug 403 kilometra i da je ključna tačka kod Velike Plane, gde se nalazi glavna kompresorska stanica.

- Tu imamo najsavremenije obezbeđenje i tu kompresorsku stanicu čuva i služba i nadgledamo je dronovima. Tu nema prelaska. To je srce našeg sistema, kao i Pančevo i Gospođinci, ali i merne stanice Paraćin i Vrška Čuka. To je pet ključnih tačaka, ali ova u Velikoj Plani je najvažnija - rekao je tada Vučić.

Inače, ruska FSB je i 22. septembra saopštila da je privela Rusa regrutovanog od strane SBU. Agencija je tvrdila da je pripremao teroristički napad na ruski gasovod kojim se gas dopremao Turskoj i Evropi, ali bez preciziranja koji je tačno gasovod u pitanju. Ruski gas preko Turske pumpa se u Evropu preko Turskog toka i Plavog toka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading