U KREMLJ STIGLO PISMO Pritisak na Putina sve jači!
Tanjug/Ap

Ukrajina je dočekala ruske snage odbrambenim otporom jačim od očekivanog, potpomognutim zapadnom vojnom pomoći, uspešno otupljujući vojni učinak Putinovih trupa.

U septembru je ruski vođa najavio "delimičnu mobilizaciju" rezervista u nastojanju da popuni proređene redove. Mobilizacija je doživljena kao velika eskalacija u neuspešnom ratu, a Kijev proteklih dana tvrdi da je Kremlj započeo novu mobilizaciju na anektiranom Krimu.

U ovoj poslednjoj demonstraciji rastućeg nezadovoljstva u Rusiji, regionalni zvaničnici Republike Karelije, severozapadne regije Rusije koja graniči s Finskom, poslali su Putinu pismo pozivajući ga da izda ukaz kojom bi se vojsci zabranio nastavak mobilizacije, zbog negativnih učinaka na rusko društvo.

ZELENSKI TRAŽI INTERVENCIJU PROTIV RUSIJE "To je njihova formula terora"

Emilija Salbunova, članica zakonodavne skupštine Karelije, objavila je pismo koje su potpisali ona i drugi regionalni zvaničnici, u Telegram objavi u utorak.

- Ta činjenica utiče na psihološko stanje društva, izvor je teskobe i rastuće anksioznosti u ruskim porodicama i radnim kolektivima, a mnogi ljudi imaju i zdravstvenih problema. Ta odredba mora biti podržana ukazom - navela je Salbunova u objavi.

Ona je u pismu naglasila da izjave i javni istupi vojnih vlasti, koje poručuju da je mobilizacija završena, "nisu normativni akti i stoga nemaju pravnu snagu".

Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je u utorak za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti da njegova kancelarija u ovo pismo još nije imala uvid.

U KREMLJ STIGLO PISMO Pritisak na Putina sve jači!

EPA

 

Pismo je stiglo nakon što je Ukrajina optužila Rusiju da je započela "tajnu mobilizaciju" kako bi regrutovala još više ruskih državljana na Krimu, regiji koju je Moskva anektirala 2014. godine.

Iako u pismu nema otvorenog protivljenja ratu ili Putinovim ciljevima u Ukrajini, ono ilustruje kontinuirani politički pritisak s kojim se Putin suočava u svetlu očekivanja da preokrene tok invazije u korist Rusije.

Ukrajinske snage su ranije ponovno zauzele Herson, ključni grad u istoimenoj regiji koja predstavlja vrata prema Krimu, zadajući tako značajan udarac ruskim naporima.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading