ŽELIŠ MIR, SPREMAJ SE ZA RAT Počela serijska proizvodnja najstrašnijeg ruskog oružja do sad
Foto: Youtube/Printscreen

Sadašnji izgled kompleksa određen je studijom izvodljivosti za eksperimentalni projekat Sarmat. Zatim su obavljeni testovi bacanja radi testiranja lansiranja rakete.

A 20. aprila 2022. uspešno je lansirana interkontinentalna balistička raketa Sarmat sa 1. državnog eksperimentalnog kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti – prva u državnom programu letnih testova.

Zadaci lansiranja su u potpunosti završeni. U zadatu oblast na borbenom polju poligona Kura na Kamčatki stigle su bojeve glave za obuku.

Raketni sistem je već pušten u serijsku proizvodnju, opremljen neophodnim materijalom i proizvodnom opremom. Nastao saradnjom preduzeća na čelu sa Državnim raketnim centrom, „Sarmat“ će u narednih 40-50 godina ojačati borbeni potencijal Oružanih snaga, pouzdano obezbediti bezbednost Rusije od spoljnih pretnji.

A u današnjim geopolitičkim uslovima, ovo je naš pouzdani štit, glavni faktor nuklearnog odvraćanja i garancija održavanja mira, smatra Degtjar.

Koncept strateških sistema određuje najmoćniju opremu za balističke rakete. A razvoj takve opreme vrši se u bliskoj saradnji sa preduzećima državne korporacije Rosatom.

Zajedno sa timom RFNC-VNIITF kreirane su različite opcije opreme, koje su zasnovane, između ostalog, na pionirskim rešenjima. Na primer, kombinacija kućišta proizvoda, proširenje niza standardnih veličina, rešenje problema hipersoničnog leta.

Među najpoznatijima su "Sineva" sa raketama na tečno gorivo i "Tajfun" - na čvrsto. A sada – „Sarmat“, već zemaljski. Ova raketa ima sposobnost da pogodi mete iz skoro svakog pravca koji im se približava. Ugrađeni kontrolni sistem može korigovati putanju leta pomoću GLONASS satelita.

Pored toga, „Sarmat” je opremljen specijalnim sredstvima koja otežavaju otkrivanje njegovih bojevih glava dok su u atmosferi Zemlje i van nje. Ove mere, s jedne strane, omogućavaju da se obezbedi visoka preciznost ciljanja.

S druge strane, oni ne dozvoljavaju da se napravi tačna prognoza putanja za korišćenje udarnih raketnih odbrambenih sistema, otkriva direktor.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading