ZAPAD U ŠOKU -  ODAKLE PUTINU OVOLIKA MOĆ?! Četiri moguća odgovora kako je Rusija uspela da izvede neočekivano
Foto: Alo ilustracija

Ukrajina je prošlog meseca tvrdila da je Rusija iskoristila 70 odsto svojih predratnih raketnih rezervi, piše Times, dok je britansko ministarstvo odbrane saopštilo da će udar na ukrajinsku infrastrukturu od 10. oktobra „verovatno ograničiti njihovu sposobnost da pogode ciljeve koje žele u budućnost.”

Napad od utorka, koji je Tajms opisao kao „najveći vazdušni napad“ sukoba do sada, sa 96 projektila, „pokreće pitanja o tome koliko bi ruski arsenal mogao biti iscrpljen i da li će Moskva izdržati pronalaženjem alternativnih izvora oružja“.

Jedno objašnjenje dolazi iz Pentagona, koji je tvrdio da je Rusiji ponestalo raketa još u maju. Sekretar odbrane Lojd Ostin rekao je u sredu da Rusija „dopire“ do Irana i Severne Koreje da popuni svoje zalihe municije, iako je sam Pentagon javno rekao drugačije. Moskva, Teheran i Pjongjang su, međutim, to negirali. U međuvremenu, SAD navodno pokušavaju da kupe artiljerijsku municiju za Kijev od Južne Koreje.

Druga mogućnost se oslanja na ukrajinske tvrdnje od četvrtka da je Rusija koristila rakete protivvazdušne odbrane S-300 za napad na kopnene ciljeve. Neproverene tvrdnje prate pokušaje Kijeva da okrivi Moskvu za S-300 koji je u utorak pogodio poljsko selo Przevodov i ubio dva civila.

Džejns, britanska obaveštajna firma, rekla je da veruje da Rusija zapravo pravi više projektila, verovatno koristeći zalihe mikročipova i drugu tehnologiju koju su SAD i njeni saveznici godinama pod embargom.

Rusija je „verovatno počela da proizvodi veliki broj Iskandera, Kalibrova i krstarećih raketa“ pre februara, i oni se „verovatno proizvode dok mi pričamo“, a ruska odbrambena industrija radi 24 sata dnevno, navodi kompanija.

ISPLIVAO HOROR SNIMAK IZ UKRAJINE Rusi tvrde da su zarobljenici ubijeni, Ukrajinci da su stradali od mine (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Mark Kansijen iz istraživačkog centra Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu primetio je da malo ko na Zapadu zna koliko raketa ima Rusija u svojim zalihama i da Moskva možda zadržava nešto oružja u slučaju otvorenog rata sa NATO-om.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
neko iz mase

19.11.2022 04:55

Hajde vise prestanite da lazete i zamejavate narod,da ima moc i da moze vec bi bio u istocnoj Nemackoj.Ovako samo komplikuje zivote svima,ishod se zna. Rusija gubi a Putin je najveci gubitnik..