SILOM PROTIV PUTINA? Stvara se nova paralelna država: Pitanje je vremena!
Printscreen

Često daje izjave usmerene protiv "ruskih elita".

"Zatvorenici imaju najviši nivo svesti, mnogo veći od ruske elite. Zato što su zatvorenici obični seljaci sa plugom, koji nisu imali sreće u životu, i zato su se tako masovno odazvali da idu kao dobrovoljci", tako je Prigožin odgovorio na pitanje 11. novembra sajtu "Naš grad" o regrutovanju zatvorenika iz regiona u jedinice njegovih "vagnerovaca".

Nešto ranije je otprilike istim rečima kritikovao "elite" da izbegavaju mobilizaciju za rat u Ukrajini: "Nije bilo nikakve mobilizacije elita. Oligarsi i drugi predstavnici elita živeli su u stanju beskrajne udobnosti i nastavljaju živeti. Sve dok njihova deca ne odu u rat, neće doći do potpune mobilizacije zemlje".

Čak je komentarišući smrt Jevgenija Nužina, plaćenika iz PMC-a vagner, brutalno ubijenog zbog "izdaje", njegovu likvidaciju povezao s izdajničkim elitama u Rusiji: "Nisu izdajice isključivo oni koji ostavljaju mitraljez i idu neprijatelju, izdajući svoj narod i svoju domovinu. Neki izdajnici sede u svojim kancelarijama, ne misleći na vlastiti narod".

U tom verbalnom ludilu ima sistema, otkriva nezavisni portal Meduza.

Prema navodima dva Meduzina izvora bliska Kremlju i poznaniku Jevgenija Prigožina, takva antielitistička retorika nije slučajna. Oni smatraju da Prigožin razmišlja o stvaranju svojevrsnog konzervativnog pokreta koji bi u budućnosti mogao prerasti u političku stranku. To je u skladu s nedavnom procenom Instituta za ratne studije (ISv) čiji su eksperti procenili da Prigožinova lična vojska prvenstveno služi njegovim sopstvenim političkim ciljevima, a zatim ruskim ratnim naporima u Ukrajini.

"On će verovatno nastaviti s naporima za uspostavu paralelnih vojnih struktura i formiranje antielitističke kampanje kako bi se učvrstio kao središnja figura ultranacionalističkog proratnog političkog pokreta u Rusiji", najavili su tada iz ISv-a.

Prigožinov će se pokret, otkriva Meduza, oslanjati na "patriotizam i državnost", pa će se baviti stalnom kritikom ruskih zvaničnika i poslovnih ljudi. Kako navode anonimni Prigožinovi poznanici, njega je inspirisala ekipa utamničenog disidenta Alekseja Navaljnog koji iz zatvora redovno objavljuje istrage o korupciji.

"Prigožin brzo shvata, brzo uči. Može se predstaviti kao osoba iz naroda koja traži ravnopravnost za sve ljude", rekao je jedan od sagovornika Meduze.

Kontakt sa Putinom

U tome nije usamljen. Sagovornici Meduze bliski Kremlju rekli su da bi se u ovom projektu Jevgenij Prigožin mogao nazvati "mlađim partnerom" braće Kovalčuk, biznismena bliskih Vladimiru Putinu. Kovalčukovi se zajedno s Prigožinom više od godinu dana bore s guvernerom Sankt Peterburga Aleksandrom Beglovom, a razlog sukoba bili su ugovori za realizaciju velikih proračunskih projekata u gradu. Zato je Prigožin podneo dve prijave protiv Beglova, tražeći da se provere informacije o stvaranju kriminalne zajednice od strane guvernera i njegovoj mogućoj izdaji.

Izvor blizak Kremlju precizirao je da je Prigožin "jedno od oruđa braće Kovalčuk" koji žele da Putinu pokažu da mogu biti jedan od "glavnih operatera u politici zemlje".

Njima je to alat za rad u patriotskom segmentu, kao i zastrašivanje i demoraliziranje elite da ni ne pomišlja da napusti ruskog predsednika, objasnio je Meduzin izvor.

Na izborima za Državnu dumu 2021. braća Kovalčuk bila su finansijski pokrovitelji stranke Novi ljudi koja je na kraju ušla u parlament, a i Prigožin je imao slične političke projekte jer je planirao da preuzme kontrolu nad strankom Rodina, ali na kraju je Putin odlučio da tu stranku ne treba razvijati.

Međutim, od izbijanja rata u Ukrajini Prigožin je u stalnom kontaktu s Putinom, ali nema pouzdanih podataka da li osnivač Vagnera s ruskim predsednikom razgovarao o svojoj političkoj karijeri. Štaviše, postoje mišljenja da bi Prigožin za to mogao dobiti sankcije od Kremlja.

"Morate shvatiti da se radi o potencijalno opasnom projektu, osmišljenom za ultrapatriotsku većinu, koja ne podržava vlast u svemu i kritički je nastrojena prema eliti, zvaničnicima i biznisu", rekao je jedan od izvora blizak Kremlju, dodajući da sve veći Prigožinov uticaj već zabrinjava neke visoke zvaničnike.

Politički analitičar Ivan Preobraženski rekao je za Meduzu da bi Jevgenij Prigožin "pod određenim okolnostima mogao biti popularan kod publike Vladimira Žirinovskog" (nekadašnji ultranacionalista koji je preminuo ove godine).

"To je Rusija malih depresivnih gradova, učenika strukovnih škola i velike društvene grupe - nosioca specifične zatvorske svesti. To su pristalice ekstremističkih grupa, a od samih zatvorenika i njihovih čuvara većina razmišlja slično, baš kao i brojni ruski pripadnici snaga sigurnosti", objasnio je.

Politolog Konstantin Kalačev primietio je da Prigožin već koristi retoriku koja podseća na retoriku Žirinovskog. Ali ako je Žirinovski "bio glumac koji je igrao ulogu koja mu je bila namenjena", tvorac Vagnera sve radi ozbiljno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading