LAVROV ŽESTOKO PO AMERIKANCIMA Hibridni rat je u toku, agresija izazvana od strane SAD
EPA/ KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

Sukob u Ukrajini je hibridni rat, u kojem se Rusija u suštini suočava sa zapadnim zemljama, što je pre svega izazvalo krizu, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je tu ocenu dao u utorak na marginama samita lidera G20 u Indoneziji. Ministar, koji predvodi rusku delegaciju, rekao je da se SAD i njeni saveznici zalažu da se pitanje Ukrajine uključi u završnu deklaraciju, koju bi učesnici trebalo da potpišu u sredu.

"Hteli su da dodaju formulaciju koja bi osudila postupke Rusije u ime celog kluba G20, uključujući i samu Rusiju“, rekao je Lavrov. Delegacija Moskve smatra da je ovo pitanje irelevantno za dnevni red skupa, ali je predložio da se odraze različita mišljenja o tome, dodao je on.

"Naravno, u Ukrajini je u toku rat. Hibridni rat koji je pokrenuo Zapad i koji je pripremao dugi niz godina, počevši od trenutka kada je podržao 2014 oružani puč u Ukrajini i osnaživanje otvoreno rasističkih i neonacističkih moći“, dodao je diplomata. 

Lavrov ima sjajne vesti za Ruse!

Ovonedeljno pokretanje misije EU, koja ima za cilj da obuči 15.000 ukrajinskih vojnika tokom dve godine, najnoviji je primer kako zapadne nacije učestvuju u "hibridnom ratu“, rekao je Lavrov novinarima. Naoružavanje i finansiranje ukrajinskih trupa, snabdevanje obaveštajnim podacima i pomoć u odabiru ciljeva za vojnu akciju, što zapadne nacije čine, čini ih učesnicima, objasnio je on.

Lavrov je primetio da zapadne nacije liče na SSSR na način na koji su se zalagali za Ukrajinu na nepovezanim forumima. Tokom skupa Komunističke partije u nekoj sovjetskoj fabrici, koji je trebalo da bude o nekim proizvodnim pitanjima, "smatralo se ispravnim započeti diskusiju uz obaveznu osudu američkog imperijalizma. Zapadne nacije su koristile sličan pristup na G20“, istakao je on.

Ponavljajući mantru o navodno "ničim izazvanoj agresiji“ Rusije na Ukrajinu, zapadne nacije ubeđuju nesvrstane zemlje da su sukob zapravo izazvali oni i da nije akt agresije Rusije, već legitiman odgovor na pretnje Zapada, naveo je Lavrov.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading