IGRANJE SA VATROM Rusija upozorila na opasne posledice
EPA

Rusija je pozvala britansku ambasadorku u Moskvi Deboru Bronert zbog tvrdnji da je Velika Britanija pružila obuku ukrajinskim snagama koje su prošle nedelje napale rusku Crnomorsku flotu na Krimu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je diplomati „uporan protest“ i upozorilo je da neprijateljske akcije Londona „mogu dovesti do nepredvidivih i opasnih posledica“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva u četvrtak.

„Ako se akti agresije koji rizikuju da (Britaniju) pretvore u direktnu stranu u sukobu nastave, britanska strana će snositi isključivo odgovornost za njihove negativne posledice i povećanje tenzija između naših zemalja“, saopštilo je ministarstvo.

Taj potez usledio je nakon što je rusko Ministarstvo odbrane tvrdilo da su britanski instruktori vodili obuku ukrajinskih vojnika koji su u subotu izveli vazdušne i pomorske napade dronovima na ruske brodove u pomorskoj bazi Sevastopolj na Krimu. U napadu je oštećen minolovac.

Osoba koja je upoznata sa ovim pitanjem rekla je za RT u četvrtak da je grupa visokih ukrajinskih mornaričkih oficira, uključujući komandante brodova i specijaliste za rakete, završila dvonedeljni kurs obuke u bazi u Velikoj Britaniji u septembru.

Iako je kurs zvanično označen kao obuka za deminiranje, fokusiran je na podučavanje Ukrajinaca kako da koriste „moderna podvodna vozila bez posade britanske proizvodnje“, rekao je izvor.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje u kojem se navodi da je britansko osoblje pomagalo Ukrajini da obuči ronioce i stručnjake za podvodno rušenje u crnomorskim lukama Očakov i Odesa. U subotu je britansko ministarstvo odbrane demantovalo optužbe.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading