RUSIJA ZADALA FATALAN UDARAC UKRAJINSKIM OLIGARSIMA Konstantinov: Za nas je ova mera čin pravde!
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ruski zvaničnici nacionalizovali su više od 130 nekretnina na Krimu koje su ranije pripadale ukrajinskim „oligarsima“ koji su podržavali Kijev u njegovom sukobu sa Moskvom, otkrio je u sredu Vladimir Konstantinov, predsednik republičkog Državnog saveta.

Zvaničnik je na Telegramu napisao da su vlasti Krima već neko vreme razmatrale nacionalizaciju „preduzeća koja se nalaze na teritoriji poluostrva u vlasništvu ukrajinskih oligarha“. Prema rečima Konstantinova, u registru preduzeća koja podležu nacionalizaciji nalaze se imovina „stranih državljana i država koje su činile neprijateljske akcije protiv Rusije“ i uključuje neke velike fabrike, kao što su cementara Strojindustrija u Bahčisaraju i brodogradilište Zaliv u Kerču.

„Za nas je ova mera čin pravde. Ne možemo dozvoliti da saučesnici ukrajinskog nacističkog režima zarađuju na našoj teritoriji“, naglasio je Konstantinov. On je dodao da bi bilo još „poštenije“ da se imovina prepusti „borcima, koji rizikuju svoje živote na prvoj liniji specijalne vojne operacije“.

Kasnije, u intervjuu na TV kanalu Rusija 24, Konstantinov je otkrio da su u svim nacionalizovanim preduzećima postavljene privremene uprave. „Ljudi koji su tamo radili, rade i dalje, nema problema“, uveravao je on. Saopštenje u sredu usledilo je dva dana nakon što je šef Krima Sergej Aksjonov naredio nacionalizaciju imovine „organizacija i pojedinaca povezanih sa kijevskim vlastima“, uključujući „Strojindustriju“ i „Zaliv“.

On je otkrio prvobitne planove za nacionalizaciju imovine ukrajinskih oligarha i političara koji su podržavali Kijev još u martu, ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

On je tada rekao da mnogi ukrajinski zvaničnici, uključujući predsednika Volodimira Zelenskog, poseduju imovinu na poluostrvu. U oktobru je republički Državni savet izmenio zakon o upravljanju imovinom na Krimu iz 2014. kako bi omogućio nacionalizaciju stranih država i imovine građana.

U međuvremenu, Kijev je početkom aprila preduzeo slične korake: parlament zemlje je glasao za proširenje zakona koji je omogućio da ukrajinska država nacionalizuje imovinu ruske vlade. Pravilo je prošireno na ruske državljane u Ukrajini, one koji su „bliski“ sa Rusijom i Ukrajince koji su javno podržavali ili ignorisali tekuću vojnu operaciju Moskve.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading