ALARM U MOSKVI ZBOG ODLUKE SAD "Vašington je ostavio otvorena vrata za takve opcije"
Foto: EPA

Rusija je zabrinuta zbog sve većeg broja scenarija koji dozvoljavaju upotrebu nuklearnog oružja u odbrambenim strategijama SAD i drugih zapadnih sila, izjavio je u subotu zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

Ovo dolazi nakon što je Pentagon ranije ove nedelje objavio svoj ažurirani nuklearni stav. U razgovoru za novinsku agenciju RIA Novosti, diplomata je rekao da Moskva „budno prati evoluciju“ zapadnih vojnih doktrina, uključujući i one koje su predstavile nuklearne sile – SAD, Velika Britanija i Francuska.

„Pratimo i šta se dešava sa dostavnim vozilima i sa samim oružjem“, dodao je Gruško. Diplomata je izrazio zabrinutost zbog opšteg pravca ključnih zapadnih odbrambenih dokumenata.

Žaleći da je „jezik nuklearnih strategija prilično nejasan“, Gruško je primetio da je Moskva videla „povećan broj scenarija, uključujući i van nuklearnog konteksta, koji dozvoljavaju upotrebu nuklearnog oružja“.

U međuvremenu, nastavio je Gruško, ruski nuklearni stav je veoma specifičan i „izbegava bilo kakvu dvosmislenost“. Diplomata je naglasio da bi Rusija, osim direktnog nuklearnog udara, mogla da primeni atomsko oružje „samo ako je ugroženo samo postojanje države“.

Pentagon je u četvrtak objavio svoju Nacionalnu odbrambenu strategiju (NDS) za 2022. godinu, zajedno sa Pregledom nuklearnog položaja i Pregledom raketne odbrane.

Dokument stavlja „ponovljeni naglasak na kontrolu nuklearnog naoružanja, nuklearno neproliferaciju (razoružavanje) i smanjenje rizika“, dok se Rusija, Kina, Severna Koreja i Iran identifikuju kao četiri potencijalna protivnika za planiranje upotrebe nuklearnog oružja.

Istovremeno, Vašington je ostavio otvorena vrata za takve opcije kao što je prvi nuklearni udar, dok je dozvolio upotrebu takvog oružja za masovno uništenje za sprečavanje konvencionalnih napada.

Odluka da se odbace ograničenja upotrebe nuklearnog oružja dolazi usred rastućih tenzija sa Rusijom i Kinom. Međutim, u dokumentu se takođe navodi da je „osnovna uloga“ američkog nuklearnog oružja „da odvrati nuklearne napade“ i da bi Vašington razmotrio raspoređivanje takvih mera samo „u ekstremnim okolnostima za odbranu vitalnih interesa Sjedinjenih Država ili njihovih saveznika i partnera“.

Kremlj je više puta izjavljivao da se nuklearni rat nikada ne sme voditi, istovremeno upozoravajući zapadne zemlje da se ne upuštaju u „provokativnu“ retoriku.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading