OVO SLEDI AKO PUTIN OSTVARI PRETNJU Britanci otkrivaju četiri moguće reakcije Zapada
EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Prva varijanta, prema članku je nuklearni napad na Rusiju, uključujući Moskvu. Međutim, stručnjaci smatraju da je ona malo verovatna, jer bi takav razvoj događaja doveo do eskalacije sukoba koji bi se pretvorio u zastrašujući nuklearni rat Rusije i Zapada velikih razmera.

Kao druga varijanta navodi se napad na ruske oružane snage koje učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

U svojstvu trećeg i četvrtog scenarija pominju se ograničeni nuklearni napad na Krim i Crnomorsku flotu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem septembra u obraćanju građanima rekao da je Zapad prešao svaku granicu u svojoj antiruskoj politici, kao i stalnim pretnjama Rusiji.

Prema njegovim rečima, Zapad koristi nuklearnu ucenu, upotrebu oružja za masovno uništenje protiv Rusije. Ruski lider je podsetio Zapad da je Rusija po nizu komponenti superiorna u odnosu na stranu vojnu tehniku i upozorio one koji pokušavaju da je ucene nuklearnim oružjem da bi ruža vetrova mogla da se okrene u njihovom pravcu.

Scenario pri kom Rusija teoretski može da primeni nuklearno oružje sadržan je u ruskoj vojnoj doktrini i u „Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja“.

U skladu sa dokumentom, to je moguće u slučaju agresije protiv Rusije ili njenih saveznika uz primenu oružja za masovno uništenje ili agresiju uz primenu konvencionalnog oružja, kad se pretnja odnosi na samu državu.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Slika

09.12.2022 15:40

Pa vi Britanci sve radite da dodje do nuklearnog rata.Zivecete ko miševi pod zemljom. To nije život. Mislim na političare.