"ZELENSKI ZAPOČINJE TREĆI SVETSKI RAT" Oglasio se zvanični Kremlj i poručio samo jedno
Foto: Shutterstock

Kremlj je optužio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da pokušava da izazove treći svetski rat, nakon što je zahtevao da NATO izvrši preventivne udare na Rusiju kako bi sprečio upotrebu nuklearnog oružja.

Obraćajući se australijskom institutu Lovi u četvrtak, Zelenski je rekao da NATO mora da osigura da Moskva ne koristi nuklearno oružje protiv kijevskih snaga.

Da bi to uradio, pozvao je vojni blok predvođen SAD i međunarodnu zajednicu da izvedu preventivne udare protiv Rusije kako bi „znala šta može da očekuje“ ako odluči da ih upotrebi.

„Šta NATO treba da uradi? Eliminišite mogućnost da Rusija koristi nuklearno oružje“, rekao je Zelenski tokom onlajn konferencije. „Još jednom apelujem na međunarodnu zajednicu, kao što je to bilo pre 24. februara: preventivni udari kako bi oni [Rusija] znali šta će im se dogoditi ako to iskoriste, a ne obrnuto.

Moskva je oštro kritikovala predlog Zelenskog, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da komentari ukrajinskog lidera nisu ništa drugo do pokušaj da se izazove svetski rat, koji bi doveo do „nesagledivih katastrofalnih posledica“.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je takođe optužilo Zelenskog da pokušava da izazove nuklearni rat, a portparolka Marija Zaharova je izjavila da „svaka osoba na planeti“ treba da prizna da se „neuravnoteženi marionetski lider Ukrajine", koji je napumpan oružjem, postao „čudovište čije ruke mogu uništiti planetu“.

Kremlj je pozvao međunarodnu zajednicu da obrati posebnu pažnju na izjave Zelenskog, posebno SAD i UK, za koje Peskov kaže da „de fakto kontrolišu akcije Kijeva“ i da stoga snose odgovornost za reči ukrajinskog predsednika.

Rusija je više puta izjavila da ne razmišlja o nuklearnom udaru na Ukrajinu, ali je upozorila da će koristiti sva neophodna sredstva kako bi zaštitila svoje granice, narod i suverenitet.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading