OVO ĆE ŽESTOKO RAZBESNETI PUTINA EU povlači radikalan potez, svi strahuju od reakcije Rusije
Foto: Alo ilustracija

„Ambasadori su postigli politički dogovor o novim sankcijama Rusiji – snažan odgovor EU na Putinovu nelegalnu aneksiju ukrajinskih teritorija“, objavilo je češko Predsednštvo na Tviteru, prenosi Rojters.

Putin je zapretio Evropi

Podsetimo, Putin je ranije pretio Evropi zbog najave EU da bi mogla da ograniči cene ruskih energenata. „Dalja primena politike sankcija može, bez preterivanja, da izazove još teže, pa čak i katastrofalne posledice na svetskom energetskom tržištu“, rekao je Putin.

- Sankcije Rusiji nanose mnogo više štete zemljama koje ih uvode - rekao je on, što je mnogo puta do sada ponovio, ukazujući da su cene energenata u zapadnim zemljama eksplodirale. On je izrazio zadovoljstvo što se druge zemlje koje proizvode naftu odupiru zahtevima Zapada da povećaju proizvodnju kako bi nadoknadile bojkotovanu rusku naftu i sprečile rast cena.

Zvaničnici EU postigli su nacrt sporazuma o novim sankcijama Rusiji koji uključuje i gornju granicu cene prodaje ruske nafte, izjavilo je za Politiko sedam evropskih diplomata.

Paket, koji je osma runda sankcija Moskvi, predložila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prošle nedelje, nakon što je ruski predsednik zapretio nuklearnim oružjem i mobilisao stotine hiljada rezervista. Brojne zemlje EU izrazile su zabrinutost zbog novih mera, posebno u pogledu ograničenja cena nafte, a detalji tek treba da budu potpisani u pisanoj formi.

Zabrana uvoza većine sirove nafte iz Rusije stupa na snagu u decembru. Uvoz uglja je već ukinut, a isporuke gasa iz Rusije u Evropu su ozbiljno ograničene – prvo zbog Putinove igre moći, a zatim i zbog sabotaže dva podmorska gasovoda Severni tok.

Neke zemlje su zabrinute

Nacrt mera daje pravni osnov za određivanje gornje granice cena, koju su prethodno dogovorile zemlje G7. Još uvek nema odluke o stvarnoj ceni ili rasponu cena budućeg limita, iako su SAD sugerisale da će to biti odlučeno u roku od nekoliko nedelja.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
marko

05.10.2022 15:03

Kao da se radujete sankcijama Rusiji . Pa one će pogoditi nas gore nego njih .