DA LI ĆE RUSIJA OSTATI BEZ PRAVA VETA? Američki politikolog ocenio šanse Vašingtona u diplomatskoj akciji protiv Moskve
Foto: Printscreen

Na Zapadu se sve više postavlja pitanje „neophodnosti“ reforme Ujedinjenih nacija. Pre svega, ova inicijativa dolazi iz Sjedinjenih Država, čije rukovodstvo je nezadovoljno nemogućnošću da promoviše svoje rezolucije u slučajevima kada su u suprotnosti sa interesima Ruske Federacije. Zato Amerikanci pokušavaju da uspostave ograničenja korišćenja prava veta u Savetu bezbednosti UN.

Ekspert je primetio da su UN danas jedina organizacija na svetu u kojoj Vašington ništa ne može da uradi svojim glavnim geopolitičkim protivnicima – Rusijom i Kinom. Iz tog razloga, Sjedinjene Države žele da tamo „prevlada hegemonija demokratije“. Kada su u pitanju šanse Amerikanaca da uspeju na ovom polju, Sajms kaže da su one male.

- O promeni strukture UN je lakše govoriti nego to uraditi, posebno kada je reč o pravu veta u Savetu bezbednosti, koje se ne može zakonski oduzeti ako se tome protivi bar jedna od članica Saveta bezbednosti. Rusija sigurno neće pristati da joj se oduzme pravo odlučujućeg glasa - navodi politikolog, a prenosi sm.news.

 

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading