ZA 15 GODINA NISAM ČUO OVAKAV PUTINOV GOVOR Šok otkriće novinara - "Bio bih veoma zabrinut!"
Foto: Alo ilustracija

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u petak najavio spajanje ukrajinskih oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, iz celog sveta su brojne reakcije na taj čin, kao i na govor koji je tom prilikom održao. Reakcije dolaze u vidu izjava, saopštenja i objava na društvenim mrežama. Posebno je dramatična najava Maksa Sedona, poznatog novinara uglednog Fajnenšel tajmsa, na Tviteru.

"Gledao sam mnogo Putinovih govora u poslednjih 10-15 godina, a ovaj je po mnogo čemu najantiameričkiji. Da sam ja zapadni kreator politike koji se pita da li će zaista upotrebiti nuklearno oružje — a nije... Nisam još stigao do toga, bio bih veoma zabrinut", napisao je Sedon.

 

 

U međuvremenu su se oglasili i lideri zemalja Evropske unije. Lideri 27 zemalja evropskog bloka "nedvosmisleno odbacuju i osuđuju“ nezakonitu aneksiju četiri ukrajinske okupirane teritorije. To je je nezakonito i ne proizvodi nikakva pravna dejstva, rekli su.

"Odlučno odbacujemo i nedvosmisleno osuđujemo nezakonitu rusku aneksiju ukrajinskih regiona Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona“, navodi se u saopštenju članica Evropskog saveta, odnosno šefova država ili vlada 27 država članica.

"Namernim podrivanje međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i očiglednim kršenjem osnovnih prava Ukrajine na nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, osnovnih principa sadržanih u Povelji UN i međunarodnom pravu, Rusija dovodi u opasnost globalnu bezbednost“, dodaje se.

Povodom aneksije oglasio se i predsednik SAD Džozef Bajden.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading