RUSIJA IMA KECA U RUKAVU Zašto ga ne koristi u ukrajinskom sukobu? (ANKETA)
Foto: EPA Stephen B Morton/AP Vladimir Pesnya

Da bude još interesantnije, Ukrajina koristi zastareli tenk T-64 sa topom koji koristi sovjetsko zrno „mango”. Ono ne može  da probije oklop ruskih T-72 i T-90 a ukrajinski tenkisti nemaju pomoć savremenih senzora i termovizijske nišane.

Sa druge strane, Rusija na raspolaganju ima više hiljada modernizovanih tenkova na šasiji T-72 a tu je i T-14 „armata”. Ipak, od  početka sukoba u Ukrajini, Rusija nije koristila „armatu” u borbi. A to je bila odlična prilika da T-14 proveri u realnim uslovima upotrebe.

Stvarno, zašto Rusija ne koristi „armatu” u Ukrajini. Odgovor na to znaju samo u Kremlju a ostatak sveta može samo da nagađa. Neki tvrde da je „armata” samo marketinški trik i da je taj tenk još daleko od upotrebe u jedinicama. Drugi opet kažu da Moskva ne želi da rizikuje da „armata” padne u ruke neprijatelja - čitaj NATO pakta.

„Armata” je po objavljenim karakteristikama najsavremeniji tenk na svetu. Kada je najavljena serijska proizvodnja 20215. godine čulo se da je to jedini tenk četvrte generacije. Njemu ne bi mogli da pariraju američki „abrams”, nemački „leopard 2”, britanski „čelendžer”, francuski „leklerk”...

Na papiru, karakteristike T-14 zapadni tenkovi neće moći još dugo da dosegnu. „Armata” ima kupolu bez posade, koja je smeštena u telo tenka gde ima maksimalnu zaštitu. Tu su i radar i kamere koje pokrivaju 360 stepeni, i najvažnije, oklopna zaštita kakva do sada nije viđena. Rusi tako kažu.

Top 2A82-1M može da ispaljuje zrna vakum-1 koja probijaju 1000 milimetara oklopa. Pri tome, efikasan domet topa iznosi 12 kilometara. Ta daljina do sada je bila čista fantastika a šta to znači, najbolje ilustruje podatak da je dosadašnji rekord držao britanski „čelendžer” koji je u Iraku uništio tenk udaljen četiri kilometra. Ako su podaci o „armati” tačni,  ona može da uništi neprijateljski tenk pre nego što on uopšte dođe u priliku da odgovori na vatru.

Čak i zapadni stručnjaci smatraju da bi se „armata” dobro pokazala u Ukrajini gde su ruski tenkisti najveće gubitke pretpeli od prenosnih protivokopnih sistema, najviše od američkog „džavelina”.

RUSIJA IMA KECA U RUKAVU Zašto ga ne koristi u ukrajinskom sukobu? (ANKETA)

Foto: Shutterstock

 

„Armata” je, kako se ističe, zaštićena od napada iz gornje sfere a ima i posebnu protiv pešadijsku municiju koja bi neutralisala rukovaoce „džavelina” i sličnih sistema.

Promociju „armate” mnogi su očekivali još u Siriji ali izgleda ona neće biti viđena ni u Ukrajini. Ako ništa drugo, bila bi to odlična reklama. Do daljnjeg, T-14 će defilovati samo Crvenim trgom, piše "Politika".

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading