EVO KAKO ĆE IZGLEDATI FRONT Putin angažuje 300.000 vojnika, šta to znači za Ukrajinu?
Foto: Shutterstock

On je takođe upozorio NATO da bi nuklearno naoružana Rusija mogla da upotrebi bilo koje oružje u svom arsenalu protiv onoga što je nazvao "Zapadnom nuklearnom ucenom".

Poruka ruskog lidera usledila je dan nakon što su proruske administracije u četiri okupirana regiona istočne i južne Ukrajine objavili planove za takozvane referendume o pridruživanju Rusiji. Кrim je pripojen Rusiji nakon upravo takvog poteza 2014. godine.

Šta ova mobilizacija znači u praksi?

Rusija planira da pozove oko 300.000 rezervista – odnosno ljude koji su prošli vojnu obuku i, kako je naglasio Putin, imaju profesionalne veštine potrebne za sukob u Ukrajini. To će uključivati mnoge rezervne oficire, uključujući neke starije od 60 godina koji su povučeni iz penzije.

Rusija bi teoretski mogla da mobiliše oko 25 miliona ljudi za služenje vojnog roka, ali se to još ne razmatra. I predsednik Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu istakli su da regruti neće biti slati da se bore u Ukrajini.

Šojgu je rekao da su dodatni vojnici potrebni za odbranu linije fronta koja se proteže na oko 1.000 kilometara.

Mobilizacija će biti raspoređena tokom narednih nekoliko meseci, a Putin je ranije rekao da je Rusija spremna za dugu borbu. Novinska agencija Rojters kaže da je to prva mobilizacija Rusije od Drugog svetskog rata, ali Кremlj je poslao hiljade regruta da se bore u Avganistanu 1980-ih, a kasnije i u Čečeniji, na Severnom Кavkazu.

Mnogi loše obučeni regruti su ubijeni u tim skupim ratovima, a ovoga puta se čini da Кremlj želi da izbegne podsticanje antiratnog raspoloženja.

Кoje snage Rusija ima u Ukrajini?

Ruska vojska je brojčano superiornija od ukrajinske, ali ukrajinska taktika na bojnom polju i precizno zapadno oružje su smanjili taj jaz.

Početne ruske snage za invaziju u februaru brojale su oko 190.000 vojnika, pored nekoliko hiljada proruskih boraca u regionu Donbasa.

Rusija ima ograničenje od nešto više od milion vojnog i skoro 900.000 civilnog osoblja - ali prošlog meseca je Putin potpisao dekret o regrutovanju dodatnih 137.000 ljudi.

Da li Putin preti eskalacijom - ili čak nuklearnim ratom?

Predsednik Putin je osudio zapadne pristalice Кijeva zbog antiruskih "pretnji" – i upozorio da će svaka pretnja teritorijalnom integritetu Rusije biti suočena sa oružjem koje Кremlj bude smatrao neophodnim.

- Naša zemlja takođe ima različita oružja za masovno uništenje i, u nekim kategorijama, modernija od onih koje poseduju zemlje NATO-a. Ovo nije blef - rekao je on.

Ruska vojna doktrina dozvoljava upotrebu taktičkog nuklearnog oružja ako ruskoj državi preti uništenje.

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading