SNIMLJEN TRENUTAK UDARA PROJEKTILA Dvoje mrtvih nakon granatiranja u Hersonu (VIDEO)
Printscreen/RT Video

Projektil je uništio sobe u kojima su spavali dopisnik RT-a Murad Gazdijev i kamerman Mihail Kondakov. Obojica su nepovređeni. Ovaj drugi je bio zatrpan pod ruševinama, ali je izvučen ubrzo nakon udara.

„Kao da me je udarila struja, tresem se“, rekao je Kondakov posle spasavanja, okružen krhotinama i pokazujući na rupu u zidu blizu mesta gde mu je bio krevet.

„Spavao sam ovde, i tu je (projektil) udario. Ne znam kako sam preživeo.”

Hotel je teško oštećen, a krov se urušio. Uništeno je i nekoliko vozila parkiranih ispred, uključujući i automobil koji koristi RT, rekao je Gazdiev.

On je dodao da su, osim četvoročlanog tima RT, u zgradi tokom štrajka bila tri radnika migracionog centra i dva člana osoblja hotela.

„(Ruska) vojska je juče napustila ovo mesto. Možda je udar planiran da ih pogodi“, rekao je Gazdijev i dodao da se svi plaše drugog udara.

Lokalne službe za vanredne situacije saopštile su da su dve osobe poginule. Visoki ruski zvaničnik Kiril Stremousov potvrdio je da je Aleksej Žuravko, bivši poslanik ukrajinskog parlamenta, jedna od žrtava. Žuravko je objavio snimak na kojem glasa da se Hersonska oblast pridruži Rusiji na referendumu koji je u toku.

Zvaničnici u Hersonu nazvali su napad „namernim terorističkim aktom“ i optužili Ukrajinu da je koristila višecevne raketne bacače M142 HIMARS koje su isporučile SAD za granatiranje hotela.

Ukrajinski general-major Vadim Skibicki rekao je prošlog meseca za "Dejli telegraf" da se kijevski obaveštajni zvaničnici konsultuju sa svojim američkim kolegama pre lansiranja projektila, ali je negirao da SAD daju informacije o direktnom ciljanju.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading