LAVROV OSUO PALJBU PO ZAPADU: Ukrajina je za njih potrošni materijal, a vidimo i da se igraju vatrom
EPA/ YURI KOCHETKOV

"Svakom nepristrasnom posmatraču je krajnje jasno da je za Anglosaksonce koji su u potpunosti potčinili Evropu Ukrajina samo potrošni materijal u borbi protiv Rusije", istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, NATO je Rusiju proglasio direktnom pretnjom na putu ka totalnoj dominaciji SAD i označio Kinu kao dugoročni strateški izazov.

Lavrov kaže i da SAD pokušavaju da pretvore ceo svet u svoje "dvorište", koristeći nelegitimne jednostrane sankcije protiv onih koji se ne slažu.

Vašington je zadao sebi zadatak da preuzme azijske teritorije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

"Oni se igraju vatrom oko Tajvana. Povrh toga, obećavaju vojnu podršku Tajvanu", istakao je Lavrov.

Lavrov je kazao i da su zapadne države izazvale propadanje sistema UN.

"Jedna od posledica krstaškog rata protiv onih koje je Zapad proglasio za nepoželjne je sve dublje propadanje multilateralnih institucija, koje SAD i njeni saveznici pretvaraju u oruđe za ispunjavanje svojih interesa. Ova linija je nametnuta UN, njenom Savetu za ljudska prava, Unesku i drugim multilateralnim telima", naglasio je Lavrov.

Finansijske i logističke prepreke koje postavljaju SAD i Evropska unija izvozu ruskog žita i đubriva još nisu u potpunosti uklonjene, rekao je on.

"Pohvaljujemo napore generalnog sekretara (UN Antonija Gutereša), koji je omogućio Istanbulski sporazum od 22. jula. Međutim, ovi sporazumi se moraju primeniti. U međuvremenu, većina brodova koji prevoze ukrajinsko žito ne plovi u najsiromašnije zemlje, dok finansijske i logističke prepreke koje su stvorile SAD i EU ruskom izvozu žitarica i đubriva još nisu u potpunosti uklonjene", naveo je Lavrov.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading