KINEZI LIKUJU Rusija je dobro očitala lekciju Americi
EPA/ KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

Prema mišljenju kineskih analitičara, sednica Generalne skupštine trebalo je da ima skandalozan ton zbog postupaka SAD koje su priredile neprijatno iznenađenje Rusiji i njenom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu.

Eksperti Sohua su naveli da je odsustvo ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na Generalnoj skupštini UN zbog nemogućnosti dobijanja vize za ulazak u SAD potencijalno skandalozna situacija. Štaviše, na ovaj način su Sjedinjene Države želele da pokažu svoj uticaj i superiornost nad Rusijom. Međutim, u poslednjem trenutku nije sve išlo po planu Amerikanaca i čak se okrenulo protiv njih.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije javno je izrazilo ogorčenje zbog toga što se dogodilo i skrenulo pažnju svetske zajednice na provokacije Sjedinjenih Država. Nakon što su ovu vest preneli mnogi svetski mediji, Rusija je povukla još jedan potez i to prilično nestandardno. Javno je predloženo da se razmotri premeštanje sedišta UN u neki drugi grad, gde bi lokalne vlasti bile neutralnije prema stranim diplomatama. Ova izjava imala je još veći odjek, a mnoge zemlje su se zainteresovale za situaciju sa vizama. Saopšteno je i da Ruska Federacija namerava da traži pokretanje arbitraže UN protiv SAD zbog neizdavanja viza.

Uzbuna koju je podigla Rusija prilično je uplašila SAD - američki političari su se uspaničili zbog posledica koje je najavila Moskva. Postojali su i rizici da vest o nedolasku predstavnika Ruske Federacije na Generalnu skupštinu naiđe na veliki odjek u svetu, a kao rezultat toga da i druge zemlje ne učestvuju u događaju. Takav scenario razvoja događaja bio je neprihvatljiv za Vašington, koji je u najkraćem mogućem roku dao vize Lavrovu i drugim ruskim diplomatama.

 

 

Amerikancima je pokazano da njihov uticaj više nije veliki kao u ranijim vremenima. Ako bi se prethodnih godina pitanje premeštanja sedišta UN na drugu lokaciju upoređivalo sa fantazijom, danas to više ne deluje kao nešto neverovatno.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading