RUSI IZNELI ČVRSTE DOKAZE Amerikanci izvodili biološke eksperimente na siromašnim i bolesnim Ukrajincima
AP Photo/Vadim Ghirda

„Objašnjenja Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine u vezi sa uklanjanjem sojeva i biomaterijala ukrajinskih građana i poštovanjem etičkih standarda prilikom sprovođenja istraživanja o vojnim licima, građanima sa niskim primanjima, kao i o jednoj od najugroženijih kategorija stanovništva – pacijenata psihijatrijskih bolnica, izgledali su krajnje neubedljivo“, rekao je Kirilov na brifingu posle konsultativnog sastanka država-potpisnica Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja u Ženevi.

Prilikom razmatranja ovog pitanja, „američka delegacija je priznala takve činjenice“, napominjući da je predaja uzoraka patogenih biomaterijala u Sjedinjene Američke Države „bila retka“, dodaje Ministarstvo odbrane.

Kirilov je naveo da je da je Ministarstvo odbrane Rusije predstavilo u Ženevi materijalne dokaze o vojno-biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini i da nijedna delegacija nije posumnjala u njihovu autentičnost.

„Učesnicima sastanka predate su kopije dokumenata koje je prethodno objavilo Ministarstvo odbrane Rusije, kao i materijalni dokazi koji potvrđuju sprovođenje vojno-bioloških programa na teritoriji Ukrajine“, rekao je Kirilov.

On je naglasio i da „nijedna od delegacija nije posumnjala u autentičnost podnetih dokumenata“, uključujući i u pogledu sakupljanja patogenih materijala u ukrajinskim laboratorijama, uključujući i u Institutu za borbu protiv kuge „Mečnikov“.

Rusija predložila tri inicijative za jačanje Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja

Ministarstvo odbrane takođe je predložilo tri inicijative za jačanje Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja: mehanizam provere, naučni komitet i izveštavanje o biološkoj delatnosti u inostranstvu, rekao je Kirilov.

„Kao prvo, to je obnavljanje pregovora o pravno obavezujućem protokolu za Konvenciju, koji uključuje spiskove mikroogranizama, toksina i opreme (analogno kontrolnim spiskovima Konvencije o zabrani hemijskog naoružanja), koji ima sveobuhvatni karakter i ima efikasne mehanizme provere. Podsetiću da je nacrt protokola pripremila međunarodna ekspertska grupa VEREKS još 2001. godine“, objasnio je on.

Ministarstvo, takođe, smatra da je neophodno osnivanje naučno-konsultativnog komiteta s geografski širokim krugom predstavnika i jednakim pravima za sve učesnike, uz poštovanje takozvanog „principa desetorice“, u skladu s kojim odluke treba da se usvajaju uz uzimanje u obzir alternativnih tački gledišta, čak i ako ih iznosi samo jedna država.

„Kao treće, širenje mera jačanja poverenja uz obavezno objavljivanje delatnosti u biološkoj sferi izvan granica nacionalnih teritorija“, dodao je Kirilov.

On je naglasio da će Ministarstvo odbrane Rusije nastaviti da razjašnjava situaciju, jer su „pitanja o vojno-biološkim programima SAD i Ukrajine i dalje aktuelna“.

Kirilov je podsetio da je na inicijativu Rusije od 5. do 9. septembra u Ženevi održan sastanak država-potpisnica Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja u vezi sa kršenjem članova 1 i 4 Konvencije od strane Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine, kao rezultat rada Uprave za smanjenje pretnji Pentagona DTRA u Ukrajini. Ministarstvo odbrane analiziralo je materijale govora predstavnika SAD i Ukrajine, radne dokumente država-učesnica, zajedničke izjave i završni dokument sastanka.

Rusija je postavila više od 20 pitanja u vezi sa nezakonitim aktivnostima Kijeva i Vašingtona prema Konvenciji o biološkom i toksičnom oružju.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zora

19.09.2022 16:28

Isto su radili s Srbima ,bacajući uranijum na našu decu.