BILA BI GREŠKA POTCENITI PUTINOV APETIT Rat je došao do tačke kada će morati da donese odluku, tvrde američki obaveštajci
Foto: Alo ilustracija

Privremeno povlačenje ruskih snaga iz ukrajinske Harkovske oblasti, koji je iznenadio većinu zapadnog sveta, pa čak i samu ukrajinsku vojsku, podstakao je zapadne analitičare na novu raspravu o mogućem daljem raspletu rata u Ukrajini.

Sadašnji je konsenzus uglavnom kako ruski lider Vladimir Putin više ne može realno očekivati da će ispuniti svoje ciljeve s početka invazije, kako Ukrajina vrlo verovatno ima značajnu prednost na dugi rok, ali i kako ne treba očekivati da će rat biti gotov za nekoliko meseci.

"Sada je prilično jasno da neće biti u stanju učiniti ono što je na početku nameravao učiniti", rekao je glavni obaveštajac Pentagona, general pukovnik Skot Berier, na samitu nacionalne sigurnosti pored Vašingtona.

"Rusi su planirali okupaciju, ne nužno invaziju, i to ih je unazadilo", kazao je Berier.

"Putin sada dolazi do tačke gde će morati doneti odluku. Mi ne znamo koja će to odluka biti. Ali ona će odrediti koliko će dugo trajati ovaj sukob", prenosi Jutarnji list.

Zamenik direktora CIA-e Dejvid Koen kazao je kako bi bila greška potceniti Putinov apetit u ovom trenutku.

"Mislim da ne bismo trebali potcenjivati Putinovu privrženost originalnoj ideji, kontrolirati Ukrajinu. Mislim da nismo videli niti jedan razlog koji bi nas naveo da verujemo kako je odustao od tog cilja."

Koen je ipak kazao, kako američke obaveštajne službe zasad ne vide nikakve dokaze da se planira korišćenje oružja masovnog uništenja. Ako se Moskva odluči na neku vrstu odmazde protiv SAD-a, to će se verovatno svesti na nove pokušaje uplitanja u američki politički sistem.

Britanski stručnjaci, ipak, ističu kako je pregrupisanje ruskih snaga iz Harkovske oblasti ukazao na važnost morala vojnika u bilo kojem kopnenom ratu, te kako Ukrajina može očekivati da će i dalje imati znatnu prednost na tom polju.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading