UKRAJINCI TVRDE Putin krenuo u lov na dezertere!
EPA/ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL /

Rusija je rasporedila helikoptere u potrazi za beguncima u okupiranoj ukrajinskoj oblasti oko Hersona u pokušaju da spreči svoje vojnike da pobegnu u velikom broju. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je, a preneo je Njuzvik, da su značajni ruski gubici i nespremnost za borbu doprineli pogoršanju moralnog i psihičkog stanja ruskih trupa i da je broj dezertera naglo rastao.

"Na privremeno okupiranoj teritoriji Hersonske oblasti neprijatelj je bio prinuđen da rasporedi helikoptere i oružje za traženje begunaca i njihovo vraćanje na borbene položaje“, navodi se u saopštenju ukrajinskog Generalštaba.

 

 

Oni su objasnili da je danima ranije zabeleženo intenzivno kretanje nenaoružanih ruskih vojnika kroz Kalančak, u pravcu privremeno okupiranog Krima. Kalančak se nalazi u delu južnog regiona gde se trenutno odvija ukrajinska kontraofanziva, piše Slobodna Dalmacija.

Ukoliko se potvrdi, ukrajinski izveštaj daje plastični uvid u stanje u ruskim vojnim redovima u sedmom mesecu od početka agresije. Britanska obaveštajna služba je već u nedelju na osnovu svojih podataka ocenila kako je kriza morala i discipline u ruskim redovima na vrhuncu. Ministarstvo odbrane Velike Britanije je napisalo da su pitanja poput borbenog umora, velikih žrtava i problema sa platama među glavnim pritužbama ruskih vojnika. Ukrajinske procene broja poginulih Rusa u Ukrajini ove nedelje su premašile 50 hiljada. Moskva je poslednji put dala svoju zvaničnu procenu gubitaka 25. marta, kada je ruski vojni komandanti rekli državnoj agenciji Tass da je 1.351 ruski vojnik ubijen, a 3.825 ranjeno.

 

 

Nedavni obaveštajni izveštaji o pokušajima ruskog regrutovanja u Moldaviji beleže katastrofu i masovno dezerterstvo. U izveštaju Glavnog obaveštajnog direktorata ukrajinskog ministarstva odbrane navodi se da čak i stanovnici Pridnjestrovlja odbijaju da potpišu ugovore sa ruskom vojskom, uprkos obećanjima o visokim gotovinskim isplatama, socijalnim paketima i jeftinijim stanovima. Dezertiranje je primećeno ne samo među stanovnicima Pridnjestrovlja, već i među ruskim trupama u okruženju, a zbog ograničenog broja raspoloživih kontingenata Rusi nemaju potrebne resurse za traženje i vraćanje nestalih.

Sve o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading