RUSKO PRIZNANJE Napredovanje Ukrajine...
Foto: Shutterstock

Ukrajinske snage su ponovo zauzele brojna naselja, rekao je administrator delova regiona pod ruskom kontrolom u direktnom onlajn prenosu.

"Proboj neprijatelja se odbija koliko god je to moguće, ali nekoliko naselja je već došlo pod kontrolu ukrajinskih oružanih formacija", naveo je Vitalij Gančev, šef administracije u oblasti Harkov koju podržava Rusija, prenosi Rojters.

U proteklih nekoliko nedelja, međutim, inicijativa je prešla sa Rusije na Ukrajinu – što su jasno pokazali ovonedeljni događaji jugoistočno od Harkova. Srednjoročna strateška nagrada za Ukrajinu ostaje ponovno osvajanje Hersona, zbog njegovog izloženog položaja preko reke Dnjepar i zato što se čini da je lako pogoditi mostove i rečne prelaze koje drži Rusija i koji snabdevaju grad.

Napredak u blizini Harkova je značajan, iako je i dalje nejasno da li Ukrajina može da ga zadrži. Napadači obično imaju veće žrtve. Švedski dobrovoljac u Ukrajini opisao je, u objavi na Instagramu, da su ostala samo tri vojnika iz njegovog voda od 22, od kojih su četvorica ubijena "jednim metkom" ranije ove nedelje kada je tenkovska granata pogodila njihov bunker.

S druge strane, ukrajinski moral se čini višim nego kod ruskih kolega, jer se rat razvlači u sedmi mesec. Ukrajinske vlasti sada veruju da bi njihove snage mogle da do novembra potisnu Ruse, a potom još više na proleće.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading