NAJSIROMAŠNIJI PONOVO IZVISILI Putin otkrio gde je završilo žito iz Ukrajine
Tanjug/Ap

„Od 87 brodova, koji su izašli iz ukrajinskih luka sa žitom, 32 su ostala u Turskoj. I smatram da je to apsolutno normalno, jer Turska je organizator tog procesa i ima na to pravo. Tri broda upućena su u Južnoafričku Republiku, tri u Izrael, sedam u Egipat, 30 u EU, a samo dva u najsiromašnije zemlje prema UN, to su Jemen i Džibuti. To je 60 hiljada tona, odnosno svega tri odsto“, naveo je Putin na sednici Saveta bezbednosti Rusije.

On je podsetio da se izvoz žita odvija se uz posredovanje Turske i UN.

"Nama su evropski partneri sve vreme govorili da je neophodno uspostaviti te isporuke, uključujući i iz Ukrajine, i to pre svega u interesu najsiromašnijih država.Sada čujemo da neki naši partneri dovode u sumnju ono što je rečeno u vezi s tim isporukama iz Ukrajine. Ali, kod nas je sve snimljeno, nikakvih grešaka nema“, rekao je ruski predsednik.

Rat u Ukrajini 198. dan - Alo.rs

Putin je istakao da Rusija namerava da do kraja godine isporuči 30 miliona tona žita zemljama kojima je to potrebno, a takođe namerava da poveća te isporuke do 50 miliona. Kako je naveo, ovogodišnji rod je u Rusiji bio dobar.

Kada je reč o đubrivu iz Rusije, ispostavilo se da njega mogu da kupuju samo zemlje EU i da je isporuka preko evropskih luka na azijsko i afričko tržište zabranjena.

„To je diskriminacija“, istakao je ruski predsednik i naložio Ministarstvu spoljnih poslova da razmotri sa UN pitanje isporuka đubriva iz Rusije u Aziju, Afriku i Latinsku Ameriku.

Putin je rekao i da je Rusija spremna da isporuči đubrivo zemljama u razvoju besplatno.

Podsetimo, ruski predsednik je ranije, komentarišući na Istočnom ekonomskom forumu situaciju sa izvozom ruskog žita, rekao da evropske zemlje nastavljaju da deluju kao kolonijalisti i da su još jednom prevarile zemlje u razvoju.

 

 

Ranije je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja naglasio da deo prehrambenog sporazuma koji se odnosi na izvoz ruske hrane i đubriva ne funkcioniše. On je ocenio da zbog toga nije isključena obustava sporazuma.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading