EVROPSKI KOŠMAR POSTAJE STVARNOST Mrzni, mrzni vučji repe
Tanjug/Ap

To je izjavio analitičar Forbsa Dan Runkevičijus.

Prema rečima autora članka, Evropska unija je u potpunosti zavisna od Moskve, budući da unija više od dve trećine energije proizvodi iz prirodnog plavog goriva, od čega 40 odsto dolazi iz ruskog gasovoda Severni tok.

„Obavezno racionisanje – energetska noćna mora postaje realnost“, primetio je stručnjak.

Moskva više neće isporučivati naftu ili gas zemljama koje ograničavaju cenu, upozorio je pre dva dana ruski predsednik Vladimir Putin, dok Zapad razmatra uvodjenje takve mere.

Ograničavanje cena „bila bi apsolutno glupa odluka“, rekao je Putin na ekonomskom forumu u Vladivostoku.

„Nećemo isporučiti ništa ako je to u suprotnosti sa našim interesima, u ovom slučaju ekonomskim. Ni gas, ni naftu, ni ugalj… Ništa“, dodao je on.

Kako javlja Sputnjik, Putin je ideju Evropske unije da uvede gornju cenu ruskog gasa nazvao „netržišnom glupošću“, koja će dovesti do novog kruga poskupljenja energenata.

 

 

Putinovo upozorenje iz 2021. godine

Pokušaji severnih evropskih zemalja da ograniče Rusiju u energetskoj sferi neće dovesti ni do čega dobrog, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin krajem prošle godine.

- Vidimo šta se sada dešava na svetskom energetskom tržištu, uključujući i evropsko. Ako oni budu delovali tako kategorički i pozivajući se na ko zna šta, to neće dovesti ni do čega dobrog. Setio sam se naše poznate basne kada jedan od likova tera vuka zimi da lovi ribu, a onda sedne i govori u sebi: "Mrzni, mrzni vučji repe". Ako Evropljani krenu tim putem, osećaće se kao poznati likovi iz ruske basne - našalio se Putin.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading