"ZA RUSIJU JE TO NEPRIHVATLJIVO" Obnavljanje Saur Mogile je upozorenje onima koji su se odrekli svojih predaka (FOTO)
AP Alexey Maishev

- Sa bolom u srcu vidimo kako u nekim sovjetskim zemljama uklanjaju spomenike sovjetskim vojnicima, koji su dali svoje živote za slobodu njihovih naroda - izjavio je on. Putin se putem video poruke obratio učesnicima ceremonije otvaranja obnovljenog memorijalnog kompleksa "Saur-Mogila" u Donjecku.

- Za Rusiju je sve to nezamislivo. Mi smo telo tela naših predaka. I obnavljanje memorijala zaštitnicima Donbasa, herojstvo naših vojnika, oficira i ustanika je upozorenje svima onima koji su se odrekli svojih predaka i zaboravili lekcije iz istorije - navodi se u saopštenju ruskog predsednika.

On je naglasio da Rusi pamte svoje rođake, one na frontu i njihove saborce, i u njihovu čast Rusija čuva i obnavlja memorijalne komplekse i nikada ne može da shvati ni prihvati da se uništi i poruši ono što predstavlja sećanje na junaštvo predaka, njihovu hrabrost, stradanja i žrtve.

- Ovde se porodično obeležavao Dan pobede, obavezno se dolazilo 8. septembra na godišnjicu oslobođenja Donbasa od nacista. Ali 2014. godine spokojan i miran život u toj oblasti je okončan. ''Saur-Mogila'' postala je mesto borbi, a spomen-obeležje je praktično bilo uništeno - navodi se u saopštenju.

Putin je zahvalio svima koji su učestvovali u restauraciji kompleksa, istakavši da se ta ideja rodila još pre nekoliko godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading