RUSIJA PONOVO ROĐENA SA PUTINOM Njegovoj vladavini preti samo jedna stvar, ali...
Anton Novoderezhkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via A

Tokom ranih faza specijalne vojne operacije Vladimira Putina u Ukrajini, zapadni mediji su spekulisali da su mu dani kao ruskog lidera odbrojani. Dok su se Ukrajinci žestoko borili protiv ruskih snaga, mnogi analitičari su tvrdili da će sankcije Zapada uskoro baciti rusku ekonomiju na kolena.

Smatralo se da će, pogođeni sankcijama, ruski oligarsi brzo Putinu okrenuti leđa, a da će šira ruska populacija takođe brzo osetiti ekonomski bol I da će početi da sve teže prihvata sve veći broj žrtava među ruskim snagama u Ukrajini.

Međutim, ovaj scenario se još nije odigrao, a nema naznaka da će se odigrati u bliskoj budućnosti.

U stvari, ruska istraživanja javnog mnjenja pokazuju porast Putinove popularnosti nakon invazije. Podrška ratu nije tako visoka kao ukupna podrška Putinu – ali on i dalje može da računa na većinsku podršku za invaziju.

Pored toga, ruska privreda je ostala iznenađujuće jaka – uz značajnu pomoć sankcijama koje su imale za cilj da joj naškode. Uskraćujući se ruske nafte i, u manjoj meri, gasa, evropske zemlje su doprinele rastu cena nafte i gasa koji su punili ruske džepove.

Zapadni komentatori takođe sugerišu da se ispod brojeva anketa krije latentni otpor Putinu koji se nije pojavio iz straha. U isto vreme, postoje argumenti da je rusko stanovništvo stalno izloženo prokremljovskoj propagandi i da stoga nije u stanju da dovede u pitanje status kvo, pišu hrvatski mediji.

Međutim, to ne znači da Putin nema iskrenu podršku, navodi se dalje u tekstu i dodaje da je većina ruskog stanovništva spremna da tiho pristane na Putinov režim.

Istovremeno, neki od onih u višim ešalonima ruskog društva podržavaju Putinovu patriotsku agendu. Mnoge ruske patriote veruju da je Rusija ponovo rođena sa Putinom.

Posle opšteg stradanja devedesetih, to je na neki način tačno jer je Putin teških ruku uneo određeni stepen reda u haos, i mnogi Rusi su to pozdravili iako su demokratski elementi Jeljcinovog režima nestali.

Liberalizam zapadnog stila nije ponudio većini Rusa stil života koji su im obećali reformatori nakon pada Sovjetskog Saveza.

Čak i danas, dokazi sugerišu da mnogi Rusi – uključujući i one rođene nakon pada Sovjetskog Saveza – cene mnoge stvari iz perioda pre demokratije i zapadnog političkog liberalizma. Relativna ekonomska stabilnost i red obezbeđeni pod Putinovim režimom imaju svoju draž.

Zapadne sankcije su nesumnjivo pogodile mnoge Ruse. Međutim, neselektivna i nezvanična priroda zapadnih sankcija – i zapadno licemerje u odnosima sa Rusijom – doprinose Putinovom narativu da Zapad želi Rusiju u podređenom položaju.

U nedostatku očiglednih alternativa Putinu, samo njegovo zdravlje je verovatno najznačajnija potencijalna pretnja njegovoj vladavini u ovom trenutku, a nedavne spekulacije o lošem zdravlju ne izgledaju zasnovane na značajnim dokazima.

Dakle, Putin će biti tu još dugo, zaključuje se u tekstu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading